Papillon Kennel v.d. Herikervlier Zijn dure brokken beter dan goedkope brokken?

Zijn dure brokken beter dan goedkope brokken?

Nee, dure brokken zijn niet beter, maar goede brokken zijn wel duurder. Je hebt dus brokken die duur zijn, maar niet echt goed. Zoals de brokken van grote commerciele concerns (Hills, Royal Canin). Maar de betere brokken bevatten veel goed vlees, en zijn daardoor wel duurder dan brokken die vooral uit granen bestaat. Voorbeelden zijn Orijen, Wolfsblut en Canidae.

Waarom die beter zijn dan brokjes van bijvoorbeeld de Lidl?

  • Meer vlees van betere kwaliteit. Vlees is een goede eiwitbron, granen en soja bijvoorbeeld zijn een slechtere eiwitbron en leveren meer afvalstoffen op en een grotere kans op allergie. Goedkope brokken bevatten vaak maar 4% vlees.
  • De vleesbewerking: vers vlees is duurder, maar is van betere kwaliteit. In de goedkopere brokken zit eigenlijk altijd vleesmeel, of vlees- en beendermeel. Vaak onder de benaming ‘vlees en dierlijke bijproducten’.
  • Percentage koolhydraten. Een hond is niet gemaakt om veel koolhydraten te verwerken. Een brok met veel koolhydraten kan problemen opleveren zoals insuline-resistentie. Goedkope brokken bevatten vaak meer dan 45% koolhydraten.
  • Gebruikte zetmeelbron: tarwe en maïs zijn de goedkoopste zetmeelbronnen, maar leveren ook sneller problemen op.
  • De mineraalverbindingen. Goedkope brokken bevatten goedkope mineralen. Beter zijn gecheleerde mineralen, deze worden beter door het lichaam opgenomen, maar zijn ook duurder
  • Welke vetten er gebruikt zijn. Afvalvet is goedkoper, ik weet niet precies de regels hieromtrent. Het beste zijn koudgeperste vetten die met vitamine E geconserveerd worden (ipv chemische antioxidanten zoals bha en bth)
  • Synthetische antioxidanten zijn goedkoper om te gebruiken en houden de brokken langer goed, maar zijn niet gezond. Betere brokken gebruiken natuurlijkere producten zoals vitamine E.

Hits: 19