Nakomelingendag 2 september 2023!Nakomelingendag 2 september 2023!

Zet het in je agenda, op 2 september a.s. is het weer zover, de nakomelingendag van onze Kennel v.d. Herikervlier. Dit jaar ons 10 jarig bestaan.

Wederom is het gebouw van scouting de Klomp gehuurd deze dag. Geheel omheid dus de hondjes kunnen nergens naar toe. Voor de kinderen is er een springkussen. De agenda zal er als volgt uit zien.

  • 10.00 tm 10.45 – ontvangst met koffie en thee en wat lekkers
  • 11.00 tm 12.00 – aanvang vlinderrace verdeeld over 4 klassen (zie opgave formulier)
  • 12.15 tm 13.30 – prijsuitreiking vlinderrace
  • 13.30 – aanvang buffet
  • 14.00 tm 16.00 – Workshop Balans en Coördinatie
  • 16.00 tm 17.00 – afsluiting.

Voor deze dag worden er zoals gewoonlijk geen kosten berekend, Voor de koffie/ thee/ water en het eten word gezorgd. Enkel het verzoek om andere dranken zoals Cola, Sinaas, alcoholische dranken die men op die dag wil nuttigen zelf mee te nemen omdat er zoveel soorten zijn is het niet te doen dit ook te verzorgen.

Om voor de verschillende zaken op tijd alles te kunnen regelen als buffet, presentjes, prijzen etc verzoek ik iedereen om onderstaand formulier in te vullen zodat alles op tijd geregeld is. Opgave kan tm 1 augustus 2023.


Geselecteerde waarde: 1
(Graag aangeven hoeveel personen ivm catering)
Geselecteerde waarde: 0
(Graag aangeven hoeveel kinderen ivm catering)
Geselecteerde waarde: 1
Andere Papillons als de door ons gefokte papillons zijn uiteraard ook welkom. Indien in bezit van een ander ras, mits sociaal etc mag deze ook mee als je er geen oppas voor hebt, graag dan bij het aantal opgeven en even in het veld opmerkingen vermelden.
Graag bij veld opmerkingen aangeven waar rekening mee moeten worden gehouden.
Voor de vlinderrace hebben we de volgende klassen ivm leeftijden etc. * puppy/ jeugd klasse (4 mnd tm 9 mnd) * Jonge honden (10 mnd tot 2 jaar) * Open klasse ( 2 jaar tm 6 jaar) * Veteranen klasse ( 7 plus)


Hits: 32

De dracht verloopt tot nu toe voorspoedigDe dracht verloopt tot nu toe voorspoedig

Nog precies 3 weken voor de uitgerekende datum, een buikje van 44 cm omvang 🫣 en 4 ons aangekomen in totaal. Inmiddels zijn de hartjes goed hoorbaar. Roxy begint wat kieskeurig te worden met eten dus alles word uit de kast getrokken om haar maar wat lekkers voor te schotelen en tussendoor een kleine snack te geven. Dubbel zo verwend 🤔 ergens het idee dat ze er ietswat misbruik van maakt 🤣
Alle spullen alweer opgezocht en besteld wat moest worden aangevuld en haar plekje werpkist met lamp er boven staat ook al klaar zodat ze er weer lekker aan kan wennen en een eigen plekje kan zoeken. Ook dat ze ‘s nachts lekker de ruimte heeft en kan kiezen waar ze gaat liggen. De dame doet het goed 😁

Hits: 32

Wel of geen stamboomhond……Wel of geen stamboomhond……

Allereerst zie ik zelf de grote voordelen van een stamboom, je kunt nakijken welke lijnen er in zitten en hedendaags door de DNA afname weer je ook zeker wie de ouders zijn. Een aantal zaken weet je gewoon niet als je een look-a-like hebt. Je weet niet of je een raszuivere hond hebt, je weet niet welke ziekten er in de lijnen zitten en je hebt geen zekerheid over of de pup ook wel daadwerkelijk rastypische opgroeit.

Wat je in ieder geval zeker weet als je een stamboomhond neemt is dat de ouderdieren ook daadwerkelijk de ouderdieren zijn, immers elke pup krijgt een DNA certificaat mee.  De moederhond is aanwezig (soms de vader hond ook maar dat is uiteraard niet altijd mogelijk). Je weet dat er geen inteelt is, er vind nestcontrole plaats door de chipper, je hond krijgt ook een chipnummer dat begint met 52814. Er zijn regels met betrekking tot de teef ter bescherming dat er niet te veel mee gefokt word etc etc.

Zijn er nog andere voordelen? Jawel, de Raad van Beheer heeft Duch Dog Data, dat is een database waar alle NL stamboomhonden in staan. Voor potentiële baasjes een eenvoudige manier om als je de kennelnaam invoert te kijken hoeveel nestjes een fokker fokt, hoeveel nakomelingen er zijn van een bepaalde hond, de gezondheid, nestgrote etc. etc. Zelf vind ik het een hele handige functionaliteit maar vrees dat menig potentiële koper niet weet van het bestaan van deze database of simpelweg niet de moeite neemt om te kijken.

Maar wat zegt de stamboom nou eigenlijk over de gezondheid….. Heel eerlijk gezegd, enkele rassen daargelaten is er voor de Papillon weinig geregeld, of te wel, je fokt, de ouderdieren hebben een stamboom en de puppy’s kunnen dus ook een stamboom krijgen. Is een fokker lid van de rasvereniging dan moeten er in ieder geval basis gezondheidsonderzoeken gebeuren en zijn er aanvullende regels opgenomen in het verenigingsfokreglement.

Een Patella onderzoek en een geldig PRA Ecvo onderzoek zijn in ieder geval verplicht. Je mag niet fokken met een hond die lijd aan Epilepsie etc. Al zijn er voor die laatsten niet echt onderzoeken verplicht, het staat wel benoemd. Een beetje fokker zal ook echter meer willen weten, tegenwoordig kun je (ook redelijk voordelig) een combi DNA onderzoek laten doen bij Laboklin die je in ieder geval zegt of je hond vrij, drager of lijder is van een bepaalde ziekte. Voor de papillon kan men tegenwoordig testen op DNA Degenerative Myelopathy , DNA Factor VII Deficiency, DNA Neuroaxonal Dystrophy (NAD), DNA Pap_PRA1, en DNA vWD Type I. Maar deze DNA testen zijn dus zekers niet verplicht en ook hier vrees ik dat een x aantal potentiële pup kopers dit niet weten.

Een stamboomhond geeft dus geen garantie op een gezonde hond, iets wat vaak een misvatting is. Een beetje fokker die fokt met het doel om een gezonde hond te krijgen zal testen waar hij op kan en een zo goed mogelijke gezonde combinatie willen maken, een fokker die fokt voor de inkomsten zal vaak het minimale doen omdat men lid is van een rasvereniging of zelfs helemaal niet. Of een reu word zo vaak ingezet dat de kosten van de test in het niets vallen bij de opbrengsten die de reu aan aantal dekkingen geeft. Als potentieel baasje dien je dus zelf onderzoek te doen, vraag daarom ook altijd de gezondheidsresultaten op.

Een beetje fokker zal ook werken met een koopcontract waarin standaard een aantal zaken als garantie staan, koopprijs etc. Een bescherming voor zowel koper als verkoper.

Wat ik wel vind is dat tegenwoordig sommige fokkers zijn die absurd hoge prijzen vragen, een reden waarom volgens mij ook steeds vaker mensen naar honden zonder stamboom vragen, let wel, een stamboom kost echt niet de hoofdprijs! Het is in mijn ogen belachelijk om prijzen tussen de 1600 – 2500 euro te vragen voor een papillon stamboom pup. Helaas voor een gemiddelde look-a-like vraagt men ook al de hoofdprijs dus dat moet in mijn ogen anders kunnen. Nu heb ik misschien makkelijk praten, heb een goede baan, hoef er niet van te leven en voor mij is het hobby, maar van sommige bedragen schrik ik echt, te meer omdat vaak ook deze pup’s niet eens gesocialiseerd worden, amper buiten komen en als het al buiten komen is vaak alleen voor een leuk foto-tje. Deze pup’s kunnen vaak al voor de 9 weken vaccinatie al weg zodat de fokker niet met de tweede vaccinatie zit, eigenlijk zo weinig mogelijk kosten maakt. Geen puppy pakket, geen koopcontract, geen garanties en ga zo maar door. Mijn advies is dus mensen, voor je een pup koopt, doe ook eerst onderzoek naar de fokker, kijk niet bij de eerste de beste die op dat moment puppy’s heeft liggen, een fokker zal ook eerst een kennismakingsgesprek willen, zal vragen stellen over de woonsituatie, gezinssamenstelling etc.

Doe zelf onderzoek naar de fokker, hoeveel fokt de fokker, hoeveel nestjes tegelijk liggen, kijk de facebook pagina’s na, heeft de fokker een website en wat vermeld deze er op, en ga zo maar door. Wat doet de fokker met de honden, heel veel zaken kun je gewoon nakijken zonder al te veel moeite er voor te hoeven doen.

Hits: 82

Diverse gezondheidsuitslagen binnen gekregenDiverse gezondheidsuitslagen binnen gekregen

Onlangs bij een aantal honden gezondheidsonderzoeken laten doen, sommige en trots op alle uitslagen, vandaag de laatste dna uitslagen binnen gekregen.
 
Melodie du Papillon Let it Go – PRA Ecvo vrij (Jaarlijkse test)
Fay a White Pearl v.d. Herikervlier – PRA Ecvo Vrij (Jaarlijkse test)
Judge Dandy v.d. Herikervlier – Patella vrij
Jewel Named Luna v.d. Herikervlier – Patella vrij, DNA Degenerative Myelopathy – PCR vrij, DNA Factor VII Deficiency – PCR vrij, DNA Neuroaxonal Dystrophy (NAD) – PCR vrij, DNA Pap_PRA1 – PCR vrij en DNA vWD Type I vrij
Glory of Love v.d. Herikervlier – Patella vrij, PRA Ecvo vrij, DNA Degenerative Myelopathy – PCR vrij, DNA Factor VII Deficiency – PCR vrij, DNA Neuroaxonal Dystrophy (NAD) – PCR vrij, DNA Pap_PRA1 – PCR vrij en DNA vWD Type I vrij
 
 
Blij met alle resultaten en dat de hondjes vrij zijn op alles waar ze voor getest zijn

Hits: 7

Nieuwe pagina webdesign toegevoegdNieuwe pagina webdesign toegevoegd

Omdat het maken van website’s een hobby van mij is wil ik o.a. collega fokkers de gelegenheid geven een goede professionele website voor een hele lage prijs te laten maken. Klik voor meer informatie op Webdesign en wie weet kan ik je helpen een mòoie website te krijgen.

Hits: 12

Zaterdag 28 januari 2023 – wandeling HaaksbergenZaterdag 28 januari 2023 – wandeling Haaksbergen

Zaterdag 28 januari zullen we een wandeling organiseren in Haaksbergen, mensen die in het verleden een pup van ons hebben genomen zijn van harte welkom en worden verzocht onderstaand formulier in te vullen.

Voor vragen graag mailen naar monique@herikervlier.nl

Geselecteerde waarde: 1
(Graag aangeven hoeveel personen ivm catering)
Geselecteerde waarde: 0
(Graag aangeven hoeveel kinderen ivm catering)
Geselecteerde waarde: 1
Andere Papillons als de door ons gefokte papillons zijn uiteraard ook welkom. Indien in bezit van een ander ras, mits sociaal etc mag deze ook mee als je er geen oppas voor hebt, graag dan bij het aantal opgeven en even in het veld opmerkingen vermelden.
Graag bij veld opmerkingen aangeven waar rekening mee moeten worden gehouden.
Voor de vlinderrace hebben we de volgende klassen ivm leeftijden etc. * puppy/ jeugd klasse (4 mnd tm 9 mnd) * Jonge honden (10 mnd tot 2 jaar) * Open klasse ( 2 jaar tm 6 jaar) * Veteranen klasse ( 7 plus)

Hits: 11