Papillon Kennel v.d. Herikervlier Voordeel 08. Zekerheid door DNA-controle van ouders en pup

Voordeel 08. Zekerheid door DNA-controle van ouders en pup

Wanneer er een nestje geboren is, wordt er bij alle stamboompups DNA afgenomen. Op het DNA is erfelijke informatie vastgelegd. Omdat het DNA van de ouders en pups wordt vergeleken, weet je zeker wie de vader en moeder zijn. Bij een hond zonder officiële stamboom wordt dit meestal niet gecontroleerd, en weet je dus ook niet wat je van een pup kan verwachten qua uiterlijk, karakter en gezondheid.

De Raad van Beheer neemt bij alle stamboompups DNA af. Het DNA wordt opgestuurd naar een laboratorium, waar voor iedere pup een DNA-profiel wordt vastgesteld. De DNA-profielen van de ouders worden vervolgens vergeleken met de DNA-profielen van de pups om te bepalen of de afstamming klopt. Deze afstammingscontrole is verplicht voor alle stamboompups. Op de stamboom staat vermeld dat de afstamming van de pup gecontroleerd en correct is: we noemen dat ‘geverifieerd door middel van DNA’.

 

Wist je dat…

…  er geen stambomen worden afgegeven als de afstamming van de pups niet correct blijkt te zijn? Een hond met een stamboom is dus een hond waarvan altijd bekend is wie zijn ouders zijn.

 

 

DNA verzamelen

Bij de nestcontrole neemt een medewerker van de Raad van Beheer bij alle pups DNA af door met een soort ‘sponsje’ wat wangslijmvlies te verzamelen. Dit is pijnloos. Hetzelfde gebeurt bij de ouderdieren. Vaak wordt dit al eerder gedaan.

Voor de afstammingscontrole is maar weinig DNA nodig. Het DNA dat overblijft, wordt bewaard voor mogelijke toekomstige onderzoeken. Zo kan er gericht worden gewerkt aan een gezondere toekomst van stamboomhonden.

 

Extra controle chipnummer

Naast de DNA-controle wordt de identiteit van de moederhond bij het nest nog extra gecontroleerd aan de hand van haar chipnummer. Dankzij deze dubbele controle kan er geen twijfel over bestaan wie de moeder van het nest pups is.

Wil je meer weten over de afstamming van de ouderdieren, dan kun je dit controleren op www.houdenvanhonden.nl. Daar zie je ook welke gezondheidsuitslagen er van de ouders geregistreerd staan.

 

Wist je dat…

…  de Raad van Beheer het afgenomen DNA van alle stamboomhonden bewaart? We kunnen het DNA later gebruiken voor onderzoeken. Zo help je mee om ziektes in de toekomst te voorkomen. Door de aanschaf van een stamboomhond investeer je in een gezondere toekomst voor honden.

 

Waarom een stamboomhond?

Omdat je van stamboompups exact weet wie de ouders zijn. Dit wordt gecontroleerd aan de hand van DNA-onderzoek en chipnummer. Kennis van de ouders is belangrijk om te weten of jij een pup koopt die zo verantwoord mogelijk gefokt is. Zo weet je zeker wie de ouders van de pup zijn en welke onderzoeken er door de Raad van Beheer geregistreerd zijn. Bij niet-stamboomhonden zijn de ouderdieren vaak onbekend en heb je geen zekerheid over de afstamming en gezondheidsonderzoeken.

Natuurlijk zijn er meer zaken die je als toekomstige hondeneigenaar moet overwegen bij de keuze van een stamboomhond. Bijvoorbeeld karakter en activiteit, de grootte en vacht van de hond en regels voor welzijn. Meer hierover lees je in de andere blogs en kun je zien in onze video’s.

Hits: 2