Voordeel 04. belangrijke gegevens over je pup zijn openbaar

Eén van de vele voordelen van een rashond met een stamboom is dat belangrijke gegevens openbaar zijn en voor iedereen te zien. Er blijft niets verborgen voor potentiële puppy-eigenaren. Zowel de afstamming, de voorouders, als de resultaten van gezondheidsonderzoeken zijn online te vinden. Zo weet je of je pup uit een goed nest komt.

Open en eerlijke communicatie

Bij stamboomhonden is er één centrale organisatie die de gegevens van al deze honden registreert. De Raad van Beheer registreert deze gegevens niet alleen, maar maakt ze ook openbaar voor iedereen. De Raad van Beheer vindt het belangrijk om open en eerlijk te zijn over onze stamboomhonden. Daarom kun je op onze website www.houdenvanhonden.nl veel informatie terugvinden.

Bij niet-stamboomhonden zijn gegevens niet openbaar.

 

Wist je dat…

In 1890 de allereerste inschrijving in het Nederlandse Honden Stamboek (NHSB) de Pointer Nelly was? In 2015 was een Nova Scotia Duck Tolling Retriever pup de 3.000.000ste inschrijving.

 

 

 

De afstamming

Een stamboomhond is een hond met een officiële stamboom. Een stamboom is een document met daarop informatie over de voorouders van de hond. Zo weet je wie de ouders, maar ook zijn opa’s en oma’s zijn. Dat is belangrijk om te weten, want een groot deel van de eigenschappen van je hond krijgt hij van zijn ouders.

De Raad van Beheer registreert al meer dan 100 jaar de afstamming van alle stamboomhonden in Nederland.

 

De gezondheidsonderzoeken

Verantwoorde fokkers vinden gezondheid en sociaal gedrag van de honden en hun nakomelingen belangrijker dan een mooi uiterlijk. Om gezonde honden te kunnen fokken, is het belangrijk dat de ouderdieren ook gezond zijn. Daarom laten verantwoorde fokkers hun honden onderzoeken op aandoeningen die binnen het ras voorkomen. Omdat ook de Raad van Beheer de gezondheid van de honden van groot belang vindt, houden wij de administratie bij van een aantal van deze onderzoeken. Op dit moment zijn dat de gezondheidsonderzoeken voor heupdysplasie (HD), elleboogdysplasie (ED), cochleaire doofheid (CD), DNA-koperstapelingoogaandoeningen (ECVO) en patella luxatie. Dit zijn allemaal (deels) erfelijke aandoeningen die de ouderdieren aan hun pups zouden kunnen doorgeven.

De onderzoeken worden alleen uitgevoerd bij rassen waarbij het specifieke gezondheidsprobleem voorkomt.

 

Openbare database

In de database Generaties & Gezondheid Online vind je de gezondheidsuitslagen van de verschillende gezondheidsonderzoeken waarvan de Raad van Beheer de administratie bijhoudt. Ook rasverenigingen registreren aanvullende onderzoeksresultaten en gegevens van hun ras en maken deze vaak openbaar via hun eigen database. Neem contact op met de rasvereniging(en) voor meer specifieke rasinformatie.

 

Wist je dat…

De database Generaties & Gezondheid Online de gegevens bevat van in het Nederlands Honden Stamboek (NHSB) geregistreerde honden geboren in of na 1997?

 

Waarom een stamboomhond?

Een stamboompup wordt met veel zorg gefokt. Zowel de afstamming, de voorouders als de resultaten van gezondheidsonderzoeken zijn online te vinden. Bij een niet-stamboomhond zijn afstamming, voorouders en resultaten van gezondheidsonderzoeken niet bekend en openbaar. Dit betekent een onzekere afkomst met mogelijk vervelende gevolgen. Een stamboomhond biedt wel inzicht in deze gegevens. Zo weet je of je pup uit een goed nest komt.

 

Natuurlijk zijn er meer zaken die je als toekomstige hondeneigenaar moet overwegen bij de keuze van een stamboomhond. Bijvoorbeeld karakter en activiteit, de passie van de fokker en regels voor welzijn. Meer hierover lees je in de andere blogs en kun je zien in onze video’s

Hits: 29