Von Willebrands ziekte (bloedstollingsziekte)

 Laatste Nieuws
  • Op dit moment hebben wij geen puppy's beschikbaar en zijn we ook niet voornemens om op korte termijn te fokken.
Categorie Bloed
Ernst Matig ernstig
Behandelbaarheid Slecht
Symptomen
Heftige bloedingen (na verwonding of letsel), Bloeduitstortingen, Bloedverlies
DNA-test beschikbaar? Ja

Beschrijving

Von Willebrands ziekte is een aandoening van de bloedstolling. Door een tekort aan of een onjuiste werking van een eiwit dat betrokken is bij de bloedstolling, de Von Willebrand factor (vWF), ontstaan problemen met de bloedstolling. Dit eiwit zorgt voor een verbinding tussen de bloedplaatjes en de bloedvatwand en is betrokken bij het activeringsproces van andere stollingsfactoren. Honden waarbij dit eiwit ontbreekt of afwijkend is, hebben een verstoorde bloedstolling, waardoor wonden slecht genezen en hevige bloedingen kunnen ontstaan. Afhankelijk van de mate van het tekort aan deze stollingsfactor verschillen de verschijnselen van gering tot zeer ernstig.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek en een bloedonderzoek naar de stollingsfactoren. Voor bepaalde rassen is er een DNA-test voor deze aandoening beschikbaar.

Behandeling

In geval van een bloeding dient deze zo spoedig mogelijk behandeld te worden. Afhankelijk van de ernst kan bloedplasma met de stollingsfactoren worden toegediend. De aandoening zelf is niet te genezen.

VonWillebrandsDisease

Hits: 23

Loading...