Puppy Handleiding

PUPPIE HANDLEIDING “Kennel v.d. Herikervlier”

Epagneul nain Papillon
(vlinderhondjes)

Inleiding:

Deze beknopte handleiding hebben wij geschreven om als handig naslagwerkje te dienen bij de opvoeding van je pup. In deze handleiding vind je allerlei algemene informatie over gedrag, opvoeding, gezondheid en verzorging.

We hopen je met deze handleiding vast wat voor te bereiden op een hele leuke maar ook hele drukke puppietijd!

Veel leesplezier!

De pup mee naar huis.

Eindelijk is het dan zover ……… de dag is aangebroken dat de pup opgehaald mag
worden bij de fokker. Probeer de pup ‘s morgens op te halen zodat hij een hele dag heeft om zijn nieuwe huis te verkennen.

Thuis is alles natuurlijk in orde gebracht voor de komst van de kleine! Dat houdt in dat alle “kostbare spullen” zijn opgeborgen, zoals de afstandbediening van de televisie is op veilige hoogte gelegd en de nette dure schoenen staan in een kast.

Kortom alle spullen welke niet bedoeld zijn voor scherpe hondentandjes zijn opgeborgen en daarvoor in de plaats liggen speeltjes voor de pup, flosje, kluifje, piepbeestje etc.

Verder is de mand of bench voorzien van een heerlijk zacht dekentje/kussentje, en  staat er een bak met vers drinkwater op puppie-hoogte.

Na afscheid genomen te hebben van de fokker met de pups begint er voor de pup  een spannende reis naar zijn nieuwe huis. De pups hebben al eens een autoritje  meegemaakt maar toen waren ze nog veilig met z’n allen en dat was toch minder  eng! Neem de pup lekker op schoot in de auto, de meeste pups vallen na een tijdje in de auto in slaap. Zorg dat je voor de zekerheid een keukenrol bij de hand hebt want een pupje kan heel goed een beetje misselijk worden tijdens de eerste autoritten.

Als de reis wat lang duurt stop onderweg dan een keertje om de pup te laten plassen. Thuis aangekomen is het belangrijk dat de pup rustig in zijn/haar eigen tempo het huis kan verkennen. Dit betekent dat de visite die heel graag de pup wil ontmoeten een dagje of twee moet wachten. Laat de pup rustig alles zelf ontdekken zonder dat deze constant wordt opgepakt of wordt achterna gelopen. Als de pup aandacht wil dan komt deze vanzelf naar je toe.

Een eigen plekje.

Als de hele boel is verkend dan kun je de pup alvast zijn plekje laten zien en wat brokjes geven in de bench/mand. Om de pup aan zijn nieuwe slaapplekje te laten wennen is het slim om af en toe een maaltijd in de mand of bench te geven zo ervaart de pup deze plek als erg prettig.

Als de pup aanstalten maakt om te gaan slapen, pak je hem op en legt hem op zijn eigen plekje. Vervolgens blijf je even bij hem tot hij slaapt, zo leert hij wat zijn eigen
vertrouwde plekje is!

Houd de eerste dag voor de pup rustig, laat hem alles in eigen tempo ontdekken en speel wat met de speeltjes! Dit is meer dan genoeg voor puppies eerste dag van zijn nieuwe leventje.

De eerste nacht.

Na een lange spannende dag volgt dan de avond en nacht. Om de pup een beetje te
helpen is het een goed idee om hem mee te nemen naar de slaapkamer de eerste nachten. Wees niet bang dat de pup nu went om bij je te slapen dit is snel afgebouwd.

De pup is voor het eerst zonder zijn moeder en nestgenootjes en dat is heel erg vreemd en eng, hij moet langzaam leren dat alleen zijn niet eng is. Zet de pup naast je bed in bijvoorbeeld een bench met een lekker kleedje of speeltje dat je van de  fokker hebt meegekregen met de lucht van het nest.

Zodra de pup wat gaat piepen dan doe je even je hand in de bench om de pup gerust te stellen dat hij niet helemaal alleen is, meestal is dit voldoende om hem weer te laten slapen.

Blijft de pup piepen dan kan het ook zijn dat deze moet plassen hou daar dus ook  rekening mee. De ene pup zal sneller wennen aan de nieuwe situatie dan de andere.
Let op! Zorg dat de bench niet te groot is maar groot genoeg om comfortabel in te liggen. Als de bench te groot is dan kan het zijn dat de pup zijn behoefte in een hoekje gaat doen!

Zodra de pup na een aantal nachten niet meer piept zet dan de bench wat verder van je bed, vervolgens op de gang en uiteindelijk op de plek waar de pup voortaan moet slapen!

Vergeet niet je wekker te zetten om de pup nog een keertje ‘s nachts te laten plassen. Word niet ongeduldig als het bij jouw pupje wat langer duurt voordat ze niet meer piept ‘s nachts. Vergeet niet dat hij nog maar heel klein is en ineens alles wat hij van zijn geboorte af aan kende kwijt is en helemaal alleen is.

Zindelijkheidstraining.

Vanaf het moment dat je de pup meeneemt naar huis begint de zindelijkheidstraining. Vanuit mijn ervaring met puppy’s weet ik dat de meeste mensen hier veel moeite mee hebben en eigenlijk verwachten dat na een week de hond zindelijk is.

Slecht nieuws …….. je pup zindelijk maken is heel intensief en kan weken zelfs maanden duren, afhankelijk van de oplettendheid van de baas en hoe snel de pup je begrijpt. Na elke maaltijd, na elk slaapje en na elke keer spelen moet de pup naar buiten! En dan nog eens elke 2 uur!

Dat betekent pup optillen en buiten neerzetten en net zolang wachten tot de pup zijn
behoefte doet. Veel mensen zijn ongeduldig en denken na vijf minuten dat de pup niets hoeft te doen en gaan weer naar binnen. Vervolgens plast na twee minuten de pup alsnog binnen. Je moet dus met weer en wind wachten tot de pup zijn behoefte buiten doet en dan is deze hartstikke braaf (beloon hem met je stem). Op het moment dat de pup buiten zijn behoefte doet dan kun je bijv. zeggen “goed zo plasje of poepje doen” oke, het klinkt misschien wat raar maar zo leer je een hond om straks op commando te laten plassen of poepen. Heel handig als je de hond even snel moet uitlaten.

Als de pup de behoefte in huis doet mag je nooit straffen ook niet mopperen. De pup
snapt absoluut niet wat je van hem verwacht en de enige die hier fout is, is de baas die heeft niet opgelet! Neus door de behoefte halen is echt uit den boze en daar leert de pup helemaal niets van en wordt alleen maar bang voor zijn baasje!

Dus niet mokken en gewoon opruimen en beter opletten volgende keer!
Een hond is een gewoonte dier en hoe vaker hij bepaald gedrag herhaalt dus vaker buiten plast dan binnen zal hij gaan begrijpen dat, dat de bedoeling is. Je zult merken dat de pup op een gegeven moment richting voordeur loopt als deze uit moet. Zorg dus dat als de pup richting voordeur gaat je deze snel oppakt en buiten zet, de zindelijkheidstraining gaat nu zijn vruchten af werpen.

Beloning is erg belangrijk bij de zindelijkheidstraining, een hond die beloond (in dit geval een hele vrolijke baas en een aai) wordt na goed gedrag (in dit geval buiten de behoefte doen) zal dit gedrag graag willen herhalen. Een pup heeft nog weinig controle over zijn sluitspieren en is lichamelijk gewoon nog
niet in staat om een plasje lang op te houden, dit komt vanzelf als de pup ouder wordt.

Tot die tijd zijn ongelukjes in huis niet uit te sluiten vooral als de pup enkele uren alleen moet zijn. Bijna alle honden zijn rond de 6e / 7e maand helemaal zindelijk!

Alleen zijn!

Na een dag of twee als de pup op zijn gemak is in huis begin je al met het “alleen zijn”. Een hond is een roedeldier en eigenlijk niet van nature gewend om helemaal alleen te zijn, het is dus belangrijk dat dit onderdeel met veel geduld wordt aangeleerd.

De oefening begint eigenlijk al zonder dat je het huis uit gaat. De meeste pups lopen  het liefst de hele dag achter je aan bijv. als je naar de wc gaat of de keuken in loopt.
Dat is erg aandoenlijk maar de pup wordt zo wel heel afhankelijk van je. Begin af en  toe is door na de gang te lopen en even de deur achter je dicht te doen en na 5
seconden weer open en naar binnen lopen. Geef de pup geen aandacht als je dit doet, ga gewoon door met waar je mee bezig bent. Herhaal dit vervolgens meerdere keren per uur, soms wel 4 a 5 keer achter elkaar. Je zult op een gegeven moment merken dat de pup zoiets zal krijgen van “ja nu weet ik het wel, je gaat weg en komt weer binnen” en deze zal gaan spelen of ergens gaan liggen. Dit is de eerste stap naar alleen leren zijn.

Let wel op dat je bij deze oefening elke keer maar een paar seconden de pup alleen laat, anders werkt de oefening averechts en wordt de pup bang.

De volgende stap is de bench training. Als je uiteindelijk de pup alleen wilt laten in de  bench dan moet je ervoor zorgen dat de bench het leukste plekje in huis is!
Dus een lekkere kluif geef je in de bench, het voer geef je in de bench. Begin met  een lekkere kluif, als de pup in de bench ligt te kluiven dan doe je even het deurtje dicht. Zorg dat je na een aantal seconden de deur weer openzet. Altijd de deur openen voordat de pup het eng gaat vinden en gaat zitten krabben aan de deur.
Deze oefening ga je regelmatig herhalen en heel langzaam laat je het deurtje wat langer dicht.

Dit alles als je nog gewoon thuis bent. Pas als je merkt dat de pup op zijn gemak is met het deurtje even dicht, ga je eens even de voordeur uit naar buiten en direct weer naar binnen. Deze oefening herhaal je een aantal keren achter elkaar zodat de pup leert dat als je door de deur naar buiten gaat je direct weer terug komt.
Is de pup op zijn gemak en piept niet dan ga je bijv. 10 seconden buiten staan etc. etc. Dit breid je langzaam uit dus je begint de eerste week met een aantal seconden tot een paar minuutjes de tweede week een minuutje of 5 a 10 en weer een week verder een kwartiertje tot half uurtje dit uitbreiden geldt uiteraard alleen als de pup stil en rustig en niet jankt!

Let op! Als de pup jankt ga je pas terug naar binnen als de pup even stil is anders leert hij dat met janken de baas terugkomt. Dit betekent echter wel dat de oefening nog niet moet worden uitgebreid, doe liever een stapje terug en begin weer met de oefening bij het begin.

Op een gegeven moment maakt het de pup niet veel meer uit of je een uurtje of een paar uurtjes weg bent. Als je de pup alleen laat doe je hem in de bench met iets lekkers en gaat de voordeur uit. Je kan bijv. zeggen, even boodschappen doen, verder zeg je niets en neemt zeker niet uitgebreid afscheid dit maakt de pup alleen maar onzeker. Als je weer naar binnengaat loop je naar de bench en doet het deurtje open, je kunt de hond even een aai geven maar verder even geen uitgebreide begroeting. Het weggaan en thuiskomen moet zo normaal mogelijk worden, als je uitgebreid afscheid gaat nemen van de hond wordt het weggaan
heel beladen en zal de hond dit ritueel gaan herkennen en als onplezierig gaan ervaren. Want iedere hond is het liefst de hele dag bij zijn baasje.

Het weggaan van de baas is heel normaal net als het thuiskomen, niets bijzonders!
Het alleen zijn is een belangrijke training die uiterst langzaam moet worden opgebouwd, Een pup die te snel en te lang alleen wordt gelaten kan voor altijd problemen houden met het alleen zijn!

Het maakt de training een stuk makkelijker als de pup moe is en een volle buik heeft.
Zorg dus dat de pup heeft gespeeld, goed uit is geweest en heeft gegeten.!
Let op! Zorg wel dat als je de pup iets lekker geeft in de bench, dat als je weggaat dit wel veilig is. Dus geen dingen die in stukken kunnen worden gebeten en waar de pup
vervolgens in kan stikken!

Uiteraard kun je de pup ook heel goed leren om in een gewone mand te moeten slapen, er bestaat alleen vooral in het begin een grote kans dat er dingen gesloopt gaan worden als de pup alleen is. Zorg er dus voor dat de mand ergens staat waar de hond niet veel kwaad kan doen!

Een hond een hele dag alleen laten kan echt niet, deze hond zal dan ook zeker voor
problemen gaan zorgen door vernielzucht en/of te gaan janken!
Zorg dus voor oppas voor je hond als je wat langer weg moet! Maar liever natuurlijk
neem hem gezellig mee!

Let op!
De bench of mand moet een plekje zijn waar de hond zich altijd in kan terugtrekken. De hond mag op die plek dan niet worden lastig gevallen!

Socialiseren.

Het is van groot belang dat de pup wordt gesocialiseerd (gewend raakt aan van alles en nog wat). De fokker is al begonnen met de socialisatie door contact met allerlei mensen, en geluiden in en om het huis, een uitstapje met de auto naar de dierenarts en een winkel. Een pup die goed is gesocialiseerd kan best nog wel eens schrikken van iets maar zal ook weer heel snel herstellen van de angst en op onderzoek uitgaan. In tegenstelling tot een slecht gesocialiseerde hond die heel angstig zal blijven en er alles aan zal doen om uit de angstige situatie te komen.

Veel mensen zijn nog van mening dat je de pup de eerste weken (tot een week of 12) niet in contact moet laten komen met anderen honden in verband met
ziektes! De meeste besmettelijke ziektes zoals bijv. Parvo worden doorgeven via de ontlasting. Vermijd dus de eerste weken uitlaatplaatsen. Mijn eigen
honden liet ik de eerste weken tot de enting van 12 weken in de tuin uit, daarna leerde ik ze buiten de behoefte te doen (wat heel snel ging). Laat je pup dus gewoon lekker spelen met andere honden want een zieke hond is erg, maar een hond die bang of asociaal is naar soortgenoten is minstens zo erg!

Dus kort gezegd: vermijd plaatsen met veel uitwerpselen!

Op puppiecursus leert de pup dat er ook honden zijn die veel groter zijn, een ander kleurtje hebben etc. Puppiecursus is dus erg belangrijk en hoe vroeger je hiermee begint des te beter. Verder leert je pup op de puppiecursus wennen aan allerlei vreemde objecten. Zo is er vaak een geluidenkastje om hem aan de meest vreemde geluiden te laten wennen. Ook zijn er tunnels om doorheen te lopen, hindernisjes etc.
Let op! Zorg dat de hondenvereniging je aanspreekt, dus op een positieve manier traint met de honden en liefst zonder slipkettingen etc. werken. Ga dus eerst even kijken!

De eerste dag is spannend genoeg en laten we de pup met rust, maar vanaf dag 2 begint de socialisatie. Doe om de dag iets bijzonders met de pup, dus naar de markt, de dierentuin, de stad, ritje met de bus etc. etc. Doe om de dag een dagje rustiger aan dus alleen even een wandelingetje door de wijk of een boodschapje!
De pup moet ook de tijd krijgen om alle opgedane indrukken te verwerken!
Houd de uitstapjes kort dus niet een hele ochtend of middag! Puppies hebben nog veel slaap nodig hier groeien ze van! Een pup die te weinig rust krijgt kan nerveus worden en zelfs lichamelijke klachten krijgen!

Een klein pupje op bijv. een drukke markt kan misschien de eerste keer wat eng zijn,
bovendien in de drukte zo iemand om hem kunnen gaan staan. Het is geen enkel
probleem om de pup op de arm te nemen en deze zo de markt over te nemen. Ook vanaf je arm zal de pup alle indrukken opdoen. Zolang je de pup maar optilt als deze NIET bang is. Let op! Als een pup bang wordt in een bepaalde situatie dan moet je hier geen aandacht aan geven in de vorm van troost en medelijden, dus nooit de pup gaan beklagen of optillen als deze bang is. Zou je dit wel doen dan is de kans groot dat de pup jouw aandacht als een bevestiging ziet om dat object of die situatie eng te vinden en alleen maar banger worden.
Negeer liever het angstgedrag en laat zien dat jij de situatie volkomen normaal vind, de angst zal zo snel overwonnen zijn. Soms kan afleiden met een speeltje of een heel lekker koekje de situatie ook wat minder spannend maken.
Ga naar het object, waar de pup bang voor is, en laat door het object aan te raken zien, dat jij er absoluut niet bang voor bent. Lok de pup met een brokje, je zul zien dat de angst omslaat in nieuwsgierigheid.

Om een pupje aan de auto wennen is het raadzaam om in het begin hele korte ritjes te maken. Zorg dat de ritjes eindigen met iets leuks een leuke wandeling, lekker ravotten en spelen. Veel pups zijn in het begin nog wel eens autoziek, de meeste groeien hierover heen.

Heeft een pup heel veel problemen (janken, etc.) om in de auto te gaan zorg dan dat de pup vlak bij je kan zijn tijdens de rit. Dus of iemand op de achterbank bij hem, of in een boodschappenkratje op de bijrijderstoel (maak de krat wel vast met de autogordel). Meestal is dit voldoende om de pup even die extra steun te geven. Je zult merken dat na een week of twee de paniek is vergeten en de pup rustig achterin kan.

Heb je bijvoorbeeld katten dan is het verstandig om ervoor te zorgen dat de je pup nooit achter de katten aan laat rennen. Door het jachtinstinct kan het vlinderhondje de neiging tot najagen hebben! Socialiseer je pup dus op vroege leeftijd met
een uiteraard lieve kat die honden is gewend! Houd de pup hierbij in het begin aangelijnd zodat deze niet achter de kat aan kan gaan als deze wegloopt!
Neem je pup ook eens mee naar een kinderboerderij en bijv. een manege!
Kinderen. Als je de pup aan kinderen wilt wennen raad ik je niet aan om naar een schoolplein te gaan. De kans is groot dat er hordes kinderen op de pup af komen waardoor de pup heel angstig wordt. Begin liever met één of twee kinderen en laat ze de pup iets lekkers geven. Een zoekspelletje is bijv. ook erg leuk, laat de kinderen een lekker koekje verstoppen die de pup dan moet zoeken.
Laat kinderen de pup niet optillen, als de pup onverwacht gaat stribbelen kan deze
vallen en iets breken!!

Laat kinderen nooit alleen met de pup/hond, kinderen hebben minder geduld en
kunnen onbedoeld een pup veel te hard corrigeren, te hardhandig spelen of stoeien met alle nare gevolgen van dien!

Vanaf 12 weken begint bij de hond de angstperiode deze duurt tot ongeveer 6 maanden. In deze periode gaat de pup vluchtgedrag vertonen als hij situaties eng vind, dit is normaal. Zorg ervoor dat de pup zoveel mogelijk leuke dingen meemaakt want in deze periode is hij extra gevoelig voor traumatische ervaringen.

Omgang met kinderen.

Kinderen en honden kunnen maatjes voor het leven worden, mits je beiden juist
begeleid. Belangrijk om te weten is dat honden, kinderen tot ongeveer 12 jaar niet als meerdere aanzien, zoals volwassenen. Dit betekent dat je kinderen onder die leeftijd nooit, maar dan ook nooit alleen mag laten met de hond. Honden zullen bij jonge kinderen sneller geneigd zijn deze zelf te corrigeren als er iets gebeurd wat voor de hond onacceptabel is, met alle gevolgen van dien.

Helaas gaat er nog heel vaak wat fout. Een kind wordt gebeten en de hond moet naar het asiel of erger krijgt een enkeltje dierenarts, omdat deze onbetrouwbaar zou zijn. Maar de schuld ligt zelden bij de hond. Ouders zien vaak niet dat een kind bijvoorbeeld naar de hond kruipt/loopt die net lekker rustig op zijn eigen plekje ligt. Het kind begint de hond aan te raken, maar de hond gaat verliggen en laat zo merken dat deze hier geen zin in heeft. Het kind gaat door en de hond laat een diepe grom horen, waarmee hij aangeeft,”ophouden ik wil dit niet”. Het kind gaat door deze begrijpt het gegrom niet, en uiteindelijk vooral als de hond niet weg omdat hij bijv. in de bench ligt zal een waarschuwing geven meestal dus in de vorm van een bijt. Het leed is geleden.

Dit is maar 1 voorbeeld van vele situaties die kunnen gebeuren.
Helaas worden nog steeds heel veel honden aangeschaft omdat het “zo leuk is voor de kinderen”! Mensen zeggen dan, ‘ze is zo lief voor de kinderen, de kinderen zitten op haar rug en rollen over haar heen en de schat vindt alles goed’. Ik heb me altijd afgevraagd waarom het nodig is dat kinderen op honden gaan liggen of op de rug klimmen!?

Een hond neem je dus voor jezelf en niet voor de kinderen, natuurlijk kunnen kinderen enorm veel leren van het hebben van een hond en ze kunnen zeker meehelpen bij de verzorging. Maar de volwassenen laten de hond uit, geven de hond eten, en geven de commando’s!
Het is absoluut niet nodig dat kinderen ermee over de grond rollen, een hond is geen speelgoed en dient met respect te worden behandeld.

Als je jonge kinderen in je gezin hebt en je besluit een hond aan te schaffen is het van essentieel belang om de kinderen te leren hoe zij met de hond moeten omgaan.
De eerste hele belangrijke regel is dat de kinderen de pup met rust laten. De pup moet zelf kunnen bepalen wanneer deze geaaid wil worden en zal dan zeker de kinderen uit zichzelf benaderen. Leer de kinderen dat ze de hond het beste over de borst en schouders kunnen aaien en kriebelen. De kinderen mogen niet constant achter de pup aan gaan lopen en deze zeker niet vasthouden tegen de zin in van de pup. Leer de kinderen dat zij de hond mogen aaien als deze zelf komt. Laat de kinderen bijv. een balletje over de grond rollen, of laat ze iets lekkers verstoppen zodat de pup het moet zoeken, veilige spelletjes voor pup en kind! Uiteraard onder toeziend oog van een volwassenen.

Zorg dat de pup een eigen plekje heeft, de bench, een mand etc. waar hij absoluut niet gestoord wordt! Leer de kinderen dat als de hond op zijn eigen plekje ligt zij de hond altijd met rust moeten laten, bench/ mand is alleen voor de hond! Zo heeft de pup altijd een plekje waar hij zich terug kan trekken als hij moe is van alle aandacht en wil slapen.

Een pup is schattig en wat is nou leuker dan een klein kind wat rent en de pup
erachteraan. Een leuk spelletje tot de pup heel speels zijn superscherpe tandjes in
de beentjes van het kind zet. Ook trekspelletjes zijn niet geschikt voor jonge kinderen
omdat deze fysiek niet in staat zijn om de baas te zijn over de hond. Zorg voor geschikte aangepast spelletjes die kleine kinderen met de hond kunnen doen. Iets weggooien, iets verstoppen, geeft beide veel plezier en is goed voor de binding tussen hond en kind.

Over dit onderwerp kan ik heel kort zijn. De opvoeding van de pup gebeurt door de
volwassenen, kinderen dienen honden geen commando’s te geven en al helemaal niet te corrigeren.

Eten is een erg belangrijke bezigheid voor een hond. Als je een hond zijn eten hebt
gegeven is dit van hem en laat je deze met rust! Als je de hond altijd rustig zijn eten laat opeten zal deze ook geen behoefte ontwikkelen om zijn voerbak te moeten verdedigen.

Kinderen dienen ten alle tijden uit de buurt te blijven bij een hond die staat te eten!
Een kluif is ook van de hond ook hier moet een kind van afblijven! Als de hond klaar is met de kluif dan is het verstandig om deze even op te bergen zo kunnen er nooit
misverstanden en ongelukken ontstaan. Haal de kluif weg als de hond er van wegloopt en er geen aandacht meer voor heeft.

Resumerend:
Laat kinderen nooit alleen met de pup/hond, als je even niet op kunt letten doe de pup dan even met iets lekkers in de bench!
Kinderen mogen de hond niet commanderen of alleen uitlaten.
De eigen plek van de hond is verboden terrein voor de kinderen.
Zorg dat de hond naar het kind komt om aandacht, om te spelen en niet andersom.
De meeste bijtincidenten met kinderen hadden makkelijk voorkomen kunnen worden
door op te letten en tijd te steken in het opvoeden hond en vooral ook kind!

Als je al deze regels toepast en kinderen leert de hond met respect te behandelen, dan zijn deze binnen de kortste keren dikke vrienden en zal de hond graag bij de kinderen in de buurt zijn!

Spel.

Spelen is een heel belangrijk onderdeel bij de ontwikkeling en opvoeding van je hond. Spelenderwijs kun je hem van alles leren en bovendien bouw je een sterke band op met je hond.

Om fijn met je hond te kunnen spelen is het handig om direct te beginnen met het leren los laten van het speeltje op commando. Neem hiervoor bijv. een flosje (een speeltje wat je samen met de hond goed kan vasthouden). Ga met het flosje wat bewegingen over de grond maken je zult zien dat de pup er binnen de kortste keren bovenop duikt. Op het moment dat de pup de flos in de bek heeft (jij hebt het ook nog aan de andere kant vast) hou je iets lekkers voor zijn neus (bijv. een heel
klein stukje kaas) als de pup het flosje loslaat om het lekkers te pakken zeg je “los” en geeft het stukje kaas. Je zult zien dat als je dit regelmatig herhaalt de pup het commando “los” heel snel begrijpt! Dit commando is erg handig als de hond bijv. eens iets in zijn bek heeft wat hij niet mag hebben.

Alle puppies hebben hele scherpe tandjes, met deze vlijmscherpe tandjes verkent de pup zijn wereld. Door in alles te bijten ontdekt de pup wat hard is en zacht. Wat eetbaar is en niet etc. etc. Mensen denken altijd dat het bijten van pups abnormaal is vooral omdat dit heel hard kan gaan, het is dus absoluut heel normaal gedrag!
Wat wel zo prettig is dat de pup leert dat hij in onze armen en andere lichaamsdelen niet heel hard mag bijten. Vooral tijdens het spel wil de pup nog wel eens een beetje over enthousiast worden!

Een goede methode is om op het moment dat de pup je bijt te zeggen “niet bijten” en
geeft hem een speeltje, zodra hij het speeltje aanneemt zeg je dat hij heel braaf is!
Op deze manier leer je hem dat hij in speeltjes mag bijten en niet in jou. Een ander methode is bijv. de Time Out, op het moment dat de pup begint met bijten, sta je op en loop je weg. Door de pup nu volledig te negeren zal hij leren dat bijten hem
niets oplevert.

Gelukkig is het erge bijtgedrag maar van tijdelijke aard zodra de pup gewisseld heeft is het ergste achter de rug. Met een week of 16 begint de pup met wisselen en tussen de 6 en 9 maanden is het gebit volledig. Kijk af en toe voorzichtig of het wisselen goed gaat en er geen tandjes over elkaar heen groeien!

Met spelen kun je bijv. de hond stimuleren om zijn neus te gaan gebruiken door bijv.
zoekspelletjes met een voertje of sorteerspelletjes met verschillende speeltjes!
Met verstoppertje spelen leer je de hond, dat hij jou goed in de gaten moet houden en je leert direct het hier komen als je hem beloont elk keer dat hij jou vindt.

Met spelen stimuleer je het denkvermogen van de hond en je houdt hem actief en
oplettend, want een baas die altijd wel iets geks doet is super interessant!!
Behalve spelen met de baas is spelen met soortgenoten erg belangrijk. Ook hier is de puppiecursus ideaal voor omdat de honden allemaal pup zijn en aan elkaar gewaagd.

Je kunt de leukste kunstjes leren van “sokken uittrekken” tot aan een “buiging maken”. Bovendien stimuleert het de hond om zelf na te denken en dit is erg leuk om te zien! Kortom een leuke positieve cursus voor hond en baas!

Gedrag en training.

Een vlinderhondje is over het algemeen een rustige stabiele hond Het zijn van nature geen grote blaffers. Ze zijn zeer intelligent en op zijn tijd lekker eigenwijs, waar je zeker de humor van moeten kunnen inzien!

‘s Winters kunnen ze erg genieten van een warm plaatsje vlak bij de baas om lekker opgerold te liggen doezelen. Voor de ergste kou kun je een dekje aanschaffen dat beschermt tegen sneeuw of tegen de nattigheid.

Een Vlinderhondje leert snel, het is daarom belangrijk om als pup met de training te  beginnen. Zorg dat je oefeningetjes kort houdt en dat de pup de oefeningen leuk vindt! Een hond die de training leuk vindt zal de oefeningen snel oppakken en kwispelend uitvoeren. Zorg dus voor afwisseling, tussendoor spelen en beloning in de vorm van iets lekkers en een aai. Liever 2 x per dag 5 minuutjes oefenen, dan een half uur aaneengesloten.

Ga nooit trainen met een hond die moe is, de aandacht zal niet optimaal zijn en de  hond zal nieuwe oefeningen niet onthouden. Ook het tegenovergestelde, met een hele energieke hond zal de aandacht niet optimaal dan is het verstandig om eerst  even wat te spelen zodat de ergste “gekte” eruit is!

Gebruik voor de pup een gewoon halsbandje en riempje! Voor lange wandelingen zou je een tuigje kunnen gebruiken.

Belangrijk is dat je de pup leert wat wel en niet mag wees hier vooral in het begin heel consequent in. Niet de ene keer wel op de bank en de andere keer niet. Bepaal voor jezelf wat de hond wel en niet mag! Zorg dat je de pup direct leert dat hij niet mag trekken aan de riem, een vlinderhondje is dan wel redelijk klein maar het kan behoorlijk irritant zijn! Een goede methode is om op het moment dat de pup aan de riem trekt te stoppen met lopen, zodra de pup een stapje in jouw richting doet en de lijn dus weer slap hangt ga je weer lopen. De pup leert zo op een positieve manier dat trekken hem niet brengt waar hij zo graag naar toe wilt! Hiervoor geldt wel “alleen de aanhouder wint” je zult dus een lange adem moeten hebben, maar dan heb je er ook een heel lang hondenleven plezier van!

Aandacht voor de baas, de basis om iets te leren.

Hetzelfde geldt voor opspringen tegen mensen, negeer zijn gespring en geef hem geen aandacht als hij springt. Je blijft gewoon stil staan, met je armen langs je lichaam en kijkt hem niet aan. Op het moment dat hij weer op de grond is met alle vier de pootjes zeg je dat hij braaf is. De pup leert dat springen niets oplevert!
Probleemgedrag. Als je duidelijk en consequent bent, goed gedrag beloont en verkeerd gedrag negeert of de hond afleid met iets lekkers dan zal je vrijwel geen dominantie problemen krijgen. Dominantieproblemen ontstaan vaak omdat eigenaren onduidelijk zijn t.o.v. de hond. Bovendien is wat wij vaak “probleemgedrag” noemen, voor de hond is dit heel normaal, natuurlijk gedrag. Alleen wordt veel van dat gedrag in deze maatschappij niet meer geaccepteerd als zodanig. Wat de één probleemgedrag vind, zal voor de ander helemaal geen probleem zijn.
Als je vindt dat je hond probleemgedrag vertoont, probeer dan te achterhalen waarom en wanneer jou hond dit gedrag vertoont vaak ligt daar ook de oplossing! Een klein probleem kan heel snel een groot probleem worden, kom je er dus niet zelf uit zoek dan iemand die je kan helpen! Je fokker kan je helpen en anders in ieder geval in contact brengen met een deskundige!

Soms is er ook geen oplossing voor een bepaald probleem en zul je je er bij neer moeten leggen dat het deel uitmaakt van het karakter van je hond.
Wordt niet ongeduldig en/of hardhandig als je hond gedrag vertoond wat jij vervelend
vind. Een vlinderhondje die hardhandig wordt opgevoed/gecorrigeerd kan zelfs van zich af gaan bijten! Bovendien zal zijn vertrouwen in jou verdwijnen en de problemen in plaats van afnemen alleen maar toenemen.

Wees dus gewoon consequent, zorg dat je een goede band opbouwt met je hond door positieve trainingen te volgen, veel te spelen en heel veel knuffelen, je zult dan merken dat jouw hond geen enkel probleem heeft met jou als baasje!
Ook hier geldt weer ga na de puppiecursus en liefst ook de Gehoorzame hond cursus. Het is zo leerzaam voor baas en hond.

Vanaf ongeveer 6 maanden komt de hond in de pubertijd. De ene hond is heel puberig en aan de andere hond merk je niets! In de pubertijd lijkt het of de hond ineens alle geleerde oefeningen is vergeten. Wees niet bang hij weet nog wel hoe alles moet maar zijn interesse is in deze periode even wat minder op de baas gericht en wat meer op de omgeving. Het is nu uiterst belangrijk dat je heel geduldig blijft en gewoon de oefeningen weer te gaan zoals je ze deed bij de puppiecursus! Doe maar net of je gek bent en of hij echt niet meer weet hoe het gaat. Blijf rustig en consequent. Besteed wat extra aandacht aan de gehoorzaamheidsoefeningen en ga trouw elke dag wat oefeningen doen.

Komt hij niet als hij buiten los is loop dan maar gewoon resoluut weg, je zult zien dat hij echt wel achter je aan komt. En anders kun je de hond ook even aan een lange lijn doen en het hier komen weer gaan oefenen. Natuurlijk wordt het goede gedrag direct uitbundig beloond!

Bedenk dat er in de pubertijd van alles gebeurt met je pup, hij heeft te maken met allerlei hormonale veranderingen die hem wat in de war maken. De pubertijd is een fase waar de hond doorheen moet (net als bij mensen)!

Helaas zijn er tegenwoordig een verscheidenheid aan spullen te koop die absoluut
dieronvriendelijk zijn! Zo zijn er bijvoorbeeld de zogenaamde teletakbanden, dit zijn halsbanden die door middel van een afstandbediening stroomstootjes aan de hond geven bij ongewenst gedrag. Er zijn inviseble fence banden deze zorgen door eerste te piepen en daarna wederom stroomstootjes te geven aan de hond, dat de hond de niet omheinde tuin niet verlaat. Dan zijn er nog prikbanden, een ijzeren schakelketting die zodra de hond trekt ijzeren pinnen in de huid steekt.

Nou je zult begrijpen dat met al deze artikelen misschien best een bepaald resultaat
behaald zal worden. Want een hond die een elektrische schok krijgt schrikt daar enorm van. Helaas gaan deze successen wel ten koste van de hond want deze zal erg angstig worden van de correcties en zal voortaan bij alles wat hij doet op eieren gaan lopen omdat hij geen idee heeft wanneer er weer een schok komt!
Dan komt er nog bij dat als je maar even te laat of te vroeg bent met het bedienen van de afstandbediening de schok op een heel verkeer moment wordt gegeven, en de hond dus wordt afgestraft voor iets wat helemaal niet de bedoeling was.
Laat je nooit één van deze artikelen aanpraten als oplossing voor een bepaald probleem. Er zijn tal van zeer goede en handige hulpmiddelen die heel vriendelijk zijn voor je hond.

Rekening houden met andere!

Tegenwoordig is het overal behoorlijk druk vooral op de toch weinige losloopgebieden zijn heel wat honden. Reuze gezellig natuurlijk, maar bedenk je dat er allerlei soorten honden lopen. Het kan zijn dat er ook mensen lopen met honden die aangelijnd zijn. Een reden kan zijn dat deze hond aangelijnd is omdat hij anders wegloopt of bijv. loops is.

Maar het kan ook zijn dat deze hond niet zo vriendelijk is tegen andere honden! Als een hond dus aangelijnd is houd je je pup/hond gewoon even bij je. Ook niet vriendelijke honden moeten tenslotte hun beweging krijgen!!!

Vaak zijn er in losloopgebieden ook trimmers, mountainbikers en ruiters. Als je weet dat je hond dit erg interessant vindt en er nog wel eens achteraan wil rennen, lijn hem dan tijdig aan. Zo voorkom je irritaties en ongelukken!

Het is belangrijk om vandaag de dag waar toch al regelmatig ergernissen zijn over
honden je als hondeneigenaar altijd verantwoordelijk te voelen voor het gedrag van je eigen hond.

Verzorging en gezondheid.

Voor de gezondheid van je hond is het belangrijk dat hij goede voeding en voldoende
beweging krijgt, de jaarlijkse enting en elk half jaar een wormenkuur. En minstens net zo belangrijk heeeeel veeeeel knuffels!

Bij ook maar de kleinste twijfel dat je hond ziek is moet je uiteraard altijd naar de
dierenarts gaan, liever een keer voor niets dan een keer te laat!

Probeer je pup zo snel mogelijk te wennen aan lichamelijk contact, dus voorzichtig met een aaibeurt even de oortjes bekijken en even een pootje optillen, hand over de rug strijken etc. etc. Vertel wat je doet, dus bij de oren zeg je “oortjes kijken”, bij pootje “pootje kijken” zo weet de hond op den duur precies wat je gaat doen en dat hij even rustig moet blijven. Pootjes altijd naar achter en langs het lichaam optillen, een hond heef geen sleutelbeen en kan de draai naar opzij niet maken!

Wees altijd voorzichtig denk er bijv. aan dat een pup met tandjes kijken aan het wisselen is en zijn bekje dus heel gevoelig is. Oefen daarom bijv. alleen om voorzichtig een lipje op te tillen en hem bijv. onder kin te krabbelen. Als je te hard doet of de pup pijn doet zal hij zich later als hij ouder is niet makkelijk laten onderzoeken (bijv. bij de dierenarts, keurmeester)!

Vacht.

Een vlinderhondje is erg makkelijk qua vachtverzorging, ondanks het lange haar heeft hij geen ondervacht. Het goed uitborstelen (2x per week) zal voldoende zijn om de losse haren te verwijderen en de vacht klitvrij te houden.Een De borstelbeurt stimuleert de huid en verwijdert dus de dode haren.

Visolie, schapenvet of bijv. af en toe een hard gekookt ei zijn allemaal goed voor een
soepele huid en een glanzende vacht. En uiteraard is een goede voeding ook heel
belangrijk.

Als de hond toe is aan een wasbeurt gebruik hier dan een echte hondenshampoo voor. In deze shampoo zitten vetbestanddelen die zorgen dat de huid niet uitdroogt zoals een shampoo bestaande uit alleen zeep wel doet!

Zelf was ik de honden altijd eerst met blauwshampoo en gebruik na het wassen een goede conditioner zodat de vacht mooi zacht aanvoelt en goed hangt. Daarna föhn ik het haar altijd droog. Nat haar kan gaan krullen en dat is iets wat je niet wilt hebben.

Een borstelbeurt is bivoorbeeld ook ideaal om de hond te controleren op vreemde bultjes, wratjes, teken etc.

De nagels van een vlinderhondje moet je af en toe bijknippen, neem hiervoor een origineel nagelschaartje. Weet je niet hoe dit moet, laat je dit dan eenmalig door een dierenarts even uitleggen. Normaliter slijten de nagels voldoende echter als je veel op zachte ondergrond loopt dan kan het zijn dat de nagels niet genoeg uit zich zelf slijten, deze zul je dan zelf moeten knippen. Let op wen de pup al vroeg aan zitten aan de tenen. Nagels knippen vinden honden niet leuk! Als je knipt zorg dan dat je maar een klein puntje afknipt, in de nagel zit weefsel het zogenoemde “leven” als je hierin knipt gaat de nagel bloeden en dit is erg pijnlijk voor de
hond. De dierenarts, trimmer of fokker kan je hier altijd bij helpen.
De nagels zijn goed van lengte als ze bij het staan van de hond de grond net niet raken!

Oren dienen altijd schoon te zijn en niet te stinken, als een hond met zijn kop loopt te
schudden en/of steeds krabt kan hij bijv. last hebben van oormijt of oorontsteking.
Bij problemen aan de oren altijd naar de dierenarts gaan en nooit zelf gaan lopen
dokteren met wattenstaafjes. Meestal verergert dit alleen maar het probleem, doordat je het vuil en oorsmeer allemaal naar beneden duwt. Bovendien is een oorontsteking erg pijnlijk voor de hond en dient dus snel medicatie te krijgen. Een vlinderhondje heeft als de oortjes staan weinig last van oormijt of smerige oren, reden is dat er lucht bij kan, heb je hangende oortjes dan zul je regelmatig moeten controleren op oormijt.
Als de hond eenmaal zijn volwassen tanden heeft dan is het belangrijk om het gebit
schoon te houden. Een gebit krijgt op den duur last van tandplak een gele laag op de tand en/of kies. Dit tandplak verandert op den duur in tandsteen dit is een harde geel/bruine rand op de tand/kies. De tandplak en tandsteen bestaan uit allerlei bacteriën die uiteindelijk voor ontstoken tandvlees kan zorgen. Maar er kunnen zelfs ontstekingen in de rest van het lichaam ontstaan, doordat de bacteriën in de bloedbaan komen. Het is dus belangrijk om regelmatig te poetsen. Hiervoor zijn in dierenspeciaalzaken en bij de dierenarts speciale borsteltjes, vingergaasjes en tandpasta te krijgen. Als het niet lukt om dit zelf te doen moet je het gebit regelmatig controleren en op tijd door de dierenarts laten schoonmaken!
Kluiven op een groot bot bijv. kalfspoot kan ook tandsteen verwijderen, deze kun je
gewoon in de dierenwinkel kopen.

Als de hond steeds aan de anus likt (langdurig, overdreven) en/of gaat schuren met zijn achterste over de grond (sleetje rijden) dan kan het zijn dat de anaalzakjes vol zitten. Anaalklieren zitten aan beide zijden rond de anus en monden uit in anaalzakjes. Normaal gesproken leegt de hond deze automatisch bij doen van zijn behoefte!

Anaalzakjes die ontstoken zijn of vol zitten stinken vreselijk, dit kwaaltje zul je dus niet snel negeren! De dierenarts kan de anaalzakjes legen dit gaat heel snel en pijnloos! Meestal is het probleem dan opgelost. Bij chronische verstopping van de anaalzakjes, kan een operatie noodzakelijk zijn. Hierbij worden de anaalklieren operatief verwijderd.

De normale temperatuur voor een hond is rond de 37.5 en 38.5 graden.

Een teefje kan vanaf de zesde maand loops worden. Mijn ervaring is dat de meeste
vlinderhondjes voor de eerste keer laat loops worden rond de 9 tot 12e maand.
Bij een loopsheid zwelt de vulva op en is de uitvloeiing eerst donkerrood tot later
lichtrood, roze en stopt de vloeiing uiteindelijk. De loopsheid duurt
gemiddeld een kleine 3 weken en tijdens deze weken is de teef heel aantrekkelijk voor reuen. Zorg dat je je hond gedurende de loopsheid aangelijnd houd en niet alleen achterlaat bij reuen.

Een “ongelukje” is zo gebeurt en kan voor een vooral jonge teef vervelende gevolgen
hebben. Een teef wordt meestal 2 x per jaar loops maar dit kan ook 1x per jaar zijn.
Een teef die niet wordt gecastreerd (zo heet het officieel ook bij teven) blijft haar hele
leven loops worden. Na de loopsheid ongeveer 9 weken later kan de teef schijnzwanger worden. Deze schijnzwangerschap lijkt precies op een echte zwangerschap! Met karakterveranderingen, zwelling van de melkklieren en kan zelf melk gaan geven. Schijndracht is niet leuk want je hond is behoorlijk uit haar doen!
Als je hond eenmaal schijnzwanger is geweest zal zij dit waarschijnlijk na elke loopsheid krijgen. Als je van de loopsheden en eventuele schijndracht af wilt zijn is de beste methode castratie. Als je de teef na de eerste loopsheid laat castreren is bovendien de kans op melkkliertumoren op latere leeftijd zeer klein. Het kan wel dat sommige teven een wat pittiger karakter krijgen dit is helaas niet van te voren vast te stellen. Dat teven na de castratie dik en sloom worden voorkom je door de hond genoeg beweging te geven en iets minder eten.

In tegenstelling tot bij de teven kan bij reuen wel een positieve gedragsverandering
optreden na een castratie. De reu zal minder macho zijn naar andere reuen als hij is
gecastreerd doordat het testosteron hormoon sterk verminderd. De gedragsverandering vind alleen plaats als de hond nog geen macho gedrag vertoont, dus bij tijdig castreren. Daarnaast is het bewezen dat een reu tot zo’n 80% minder zal plassen als deze gecastereerd is.

Het is belangrijk dat je de pup de juiste voeding geeft. Van de fokker heb je een zakje voer meegekregen wat is afgestemd voor een pup en voor kleine rassen. Tevens kun je ander voer hebben meegekregen waar de pup aan gewent is.

Wil je over gaan om een ander voer dan moet je dit heel geleidelijk doen om diaree te voorkomen! Zorg dat de hond niet te dun maar ook zeker niet te dik wordt. Een dikke hond heeft een grotere kans op gewrichtsproblemen en bijv. hartkwalen!
Een dikke hond heeft in het algemeen een lagere levensverwachting dan een hond met een juist gewicht!

Een hond is goed op gewicht als je de ribben voelt en je mag een laatste rib ietsje zien Een pup heeft nog behoefte aan meerdere maaltijden per dag, op het moment dat de pup bij ons is weggegaan is deze gewend aan 4 maaltijden per dat. De eerste rond 7 uur ’s ochtends, daarna 12 uur ’s middags, 5 uur ’s middags en tot slot 9 uur ’s avonds. Uiteindelijk kun je de maaltijden terugbrengen naar 2 of 3 per dag. Wij geven om en om, ’s ochtends brokjes, daarna vlees, daarna brokjes en vervolgens weer vlees.

Giftig

Denk eraan dat er heel wat zaken zijn die heel interessant kunnen zijn voor onze pup
maar ook uiterst giftig zijn. Denk maar aan schoonmaakspullen, een fles chloor ziet eruit als een leuk speeltje en ondanks de kindveilige sluiting is deze niet bestand tegen puppietandjes. Er zijn heel veel planten die in onze tuin staan en giftig kunnen zijn zoals bijv. Klimop, Clematis, Narcisbollen, Hulst etc. Nu hoef je niet direct je hele tuin aan te passen maar let in het begin op of je pup aandacht heeft voor deze planten. Verder is er ook eten wat wij mensen eten, dat heel gevaarlijk kan zijn voor de hond. Bijv. chocolade de stof Theobromine die hier in zit is giftig en kan zelfs dodelijk zijn. Tabak , de nicotine is giftig. Let ook op rondslingerende medicijnen zoals bijv. paracetamol en aspirine.

Puppies zetten graag overal hun tanden in en eten vaak de meest vreemde dingen, zorg dus dat “gevaarlijke” spullen veilig opgeborgen zijn. Als je pup iets vreemds heeft gegeten overleg dan altijd met de dierenarts wat je moet doen!
Teken. Gedurende de zomer kan de hond ook teken krijgen. Teken komen vooral bij warm weer veel voor in hoog gras en struiken. Teken nestelen zich graag in oksels, liezen en rond de kop. Door de korte vacht van de Ridgeback vallen teken vaak snel op waardoor je ze in een vroeg stadium kan verwijderen. Het verwijderen van een teek moet je met een speciale tekentang doen. Deze tang zet je over de teek en draait een aantal malen de tang rond tot de teek vanzelf loslaat. Ga nooit met alcohol aan de gang want de kans dat de teek hierdoor zijn maaginhoud leegt is groot en dat kan nou juist ziektes overbrengen. Hoe eerder je de teek verwijderd hoe beter!
Teken kunnen de ziekte van Lyhm overbrengen ook bij honden. Word je hond dus
na een teek ziek bijv. koorts en/of kreupellopen dan is het verstandig om de dierenarts op de hoogte te brengen van de tekenbeet! Een tekentang kun je bij de dierenarts en/of dierenwinkel kopen. Er zijn allerlei sprays en pipetjes te verkrijgen die de hond voor een bepaalde tijd beschermen bieden tegen teken en vlooien! Omdat teken en vlooien na verloop van tijd resistent worden voor de bestrijdingsmiddelen kan de dierenarts je precies vertellen welk
middel op dit moment goed werkt!

Vlooien zijn zeer vervelend voor de hond. Bovendien kan de hond allergisch zijn en hele kale plekken krijgen die gepaard gaan met heel veel jeuk. Je kunt de hond behandelen met een anti vlooienmiddel. Let op als de hond vlooien heeft
dien je ook het huis te behandelen met een anti vlooienmiddel, hiervoor is een speciale omgevingspray. Ook andere huisdieren moeten worden behandeld met voor hun een veilig anti vlooienmiddel. Vlooien kunnen gastheer zijn van wormen dus als de hond vlooien heeft is een wormenkuur zeker aan te raden. Als preventie kun je het beste al in het voorjaar beginnen met de hond tegen vlooien te behandelen liefst tot de herfst. Als je de hond preventief behandeld kun je veel gedoe en ellende voorkomen.

Tot een jaar moet je echt voorzichtig zijn voor overbelasting. Een pup moet je heel
gedoseerd laten bewegen. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld dat men een schema aanhoud van 5 minuten beweging per maand. Dus een pup van 4 maanden
mag 4 x 5 min. is 20 minuten lopen per dag. 5 maanden 5 x 5 min, etc. etc.
Een pup kan lang doorgaan zonder er aan toe te geven dat hij moe is, taak van de baas om tijdig te stoppen! Een pup die te veel en verkeerde beweging krijgt kan hierdoor ernstige gewrichtsafwijkingen krijgen.

Behalve door erfelijkheid kan ook verkeerd en teveel bewegen Patella
veroorzaken. Verkeerde beweging is bijv. veel trappen lopen door de pup (vooral er op en af rennen), regelmatig rennen over hele gladde vloeren, te veel beweging, veel achter balletjes aanrennen! Allemaal proberen zoveel mogelijk te voorkomen bij een pup. Als een vlinderhondje ongeveer een jaar oud is, is de grootste groei achter de rug. Nu kan hij lekker mee op lange wandelingen. M

Tot slot.

Wij wensen iedereen heel veel plezier met zijn/haar puppie! Succes met alle ondeugende puppiestreken! En vergeet niet door alle drukte met opvoeden en trainen te genieten van van je pup, want kleintjes zijn heel snel groot!

Heb je een probleem, een vraag, of iets leuks wat je kwijt wilt dan staan wij uiteraard
altijd klaar!

Succes!

Kennel v.d. Herikervlier
www.herikervlier.nl

Hits: 2294