Parvo

Kenmerken Parvo

Parvo is een virale ziekte die vooral de spijsvertering van de hond aantast. Honden die besmet zijn met Parvo hebben een hele geringe kans om het te overleven. Een hond hoeft alleen maar te snuffelen aan de uitwerpselen van een besmette hond en de ziekte heeft zich al verspreid. Het Parvo virus zorgt vervolgens voor darmontstekingen wat de drie volgende symptomen tot gevolg heeft:

  • braken (waarbij ook bloed in het braaksel te constateren valt);
  • stinkende en bloederige diarree;
  • hoge temperatuurswisselingen: koortsig of juist extreem koud als de hond stervende is, omdat het virus al vergevorderd is.

Een virus vermeerdert zich altijd in cellen, waarbij het virus de cellen vervolgens vernietigt. Het Parvo virus heeft een voorkeur voor cellen die aan het delen zijn. Dat is voornamelijk in het maagdarm-bereik van je hond, maar bij jonge honden delen de cellen van de hartspier zich ook nog. Daarom zorgt het Parvo virus er bij jonge honden voor dat zij fatale hartproblemen krijgen. Tevens is geconstateerd dat de rassen Dobermanns en Rottweilers gevoeliger zijn voor besmetting met Parvo.

Preventie Parvo

De moedermelk zorgt ervoor dat puppy’s afweerstoffen ontwikkelen tegen Parvo. Parvo wordt daarom tegenwoordig minder snel ontwikkeld. Inenten van de hond is daarnaast ook belangrijk om 100% zeker te zijn.

In geval van besmetting met Parvo

Parvo is een hardnekkig virus. Het kan tot een jaar blijven hangen in de omgeving. Daarnaast is Parvo niet te vernietigen met behulp van schoonmaakmiddelen of desinfectiemiddelen. Als een hond lang genoeg blijft leven na besmetting (5 dagen na besmetting zal je hond beginnen met het aanmaken van antistoffen tegen het Parvo virus), is herstel mogelijk. Je kunt het genezingsproces van je hond met medicijnen (anti-biotica) en infusen stimuleren. Vanwege de diarree droogt je hond namelijk flink uit. Als je hond uiteindelijk herstelt, zal hij een jarenlange immuniteit tegen Parvo hebben opgebouwd. Beter is het de ziekte te voorkomen door middel van enten omdat het bij de meeste honden zo’n verschrikkelijk naar verloop kent.

Hits: 66