Papillon Kennel v.d. Herikervlier Insecten in hondenvoer

Insecten in hondenvoer

Er komen steeds meer voedingen met insecten. Sinds een paar jaar zijn er hondenbrokken met insecten, voornamelijk bedoeld voor honden met voedselallergie, en sinds kort zijn er meerdere rauwe vleesvoedingen met insecten. Deze zijn voornamelijk gericht op het bieden van een duurzamer alternatief voor voedingen met alleen vlees.

Heel handig dat er voedingen zijn met insecten voor allergische honden, en heel goed dat het duurzamer is dan vlees, maar hoe gezond zijn insecten eigenlijk voor honden?

De eiwitkwaliteit
Insecten worden in hondenvoer voornamelijk als eiwitbron gebruikt. De onderzoeken naar de geschiktheid van insecten voor honden, richten zich daarom ook voornamelijk op de eiwitkwaliteit. In de wetenschappelijke publicaties wordt aangegeven dat de eiwitkwaliteit van insectenlarven (o.a. zwarte soldatenvlieg-larven en gele meelworm) goed is. In dit artikel richt ik me vooral op de zwarte soldatenvlieg-larven, omdat dit het meest gebruikte insect is in hondenvoedingen.

De eiwitkwaliteit bepalen we voornamelijk door te kijken naar de aminozuursamenstelling en de verteerbaarheid van het eiwit. Ik heb de hoeveelheid van essentiële aminozuren in spiervlees vergeleken met hoeveelheden in de zwarte soldatenvlieg-larven. Hiervoor heb ik de analyses gebruikt van de larvenpuree die in de rauwe vleesvoeding zijn gebruikt en het larvenmeel dat in brokken wordt gebruikt. Volgens mijn berekeningen bevatten de zwarte soldatenvlieg-larven lagere hoeveelheden van alle essentiële aminozuren dan vers spiervlees, maar de hoeveelheden zijn niet lager dan wordt aanbevolen voor honden als de voeding voor 100% uit deze larven zou bestaan. Essentiële aminozuren zijn onderdelen van het eiwit die belangrijk zijn om via de voeding binnen te krijgen. Dit betekent dus dat de eiwitten uit vers spiervlees van betere kwaliteit is dan de eiwitten uit de insectenlarven.

Voor het vlees in brokken geldt dit niet. Zowel in vleesmeel als in zwarte soldatenvlieg-larven is de hoeveelheid van het essentiële aminozuur methionine wat lager (Bosch, 2016). Het eiwit in insecten en het eiwit in vleesmeel zal ongeveer dezelfde kwaliteit hebben. Het vleesmeel in brokken is over het algemeen gemaakt van vleesproducten van mindere kwaliteit, zoals organen en van bot afgespoten vlees. Deze vleesproducten bevatten minder methionine dan spiervlees. Dit hoeft geen probleem te zijn, als er maar genoeg eiwit in de brokken zit. In sommige brokken wordt de hoeveelheid methionine verhoogd door DL-methionine toe te voegen, dat is een synthetisch methionine-supplement. (In kattenbrokken wordt DL-methionine ook gebruikt als urine-verzuurder)

Naast de samenstelling van de aminozuren, is ook de verteerbaarheid van belang om de eiwitkwaliteit te bepalen. Uit onderzoek blijkt dat de eiwitten en specifiek ook de essentiële aminozuren van zwarte soldatenvlieg-larven en meelwormen goed verteerbaar zijn voor honden.

Kortom: De eiwitkwaliteit blijkt goed. Volgens mijn eigen analyse is de eiwitkwaliteit van rauw spiervlees beter, maar is de eiwitkwaliteit van de zwarte soldatenvlieg-larven goed genoeg als eiwitbron voor honden, uitgaande van de Fediaf-richtlijnen. (De Fediaf-richtlijnen zijn Europese richtlijnen voor hoeveel er van elke essentieel voedingsstof in de hondenvoeding moet zitten.)

Vetzuren, vitamines en mineralen
Als de insectenlarven worden gebruikt in voedingen zonder toegevoegde vitamines en mineralen, of om te bepalen of een voeding die alleen uit insecten bestaat geschikt is, is het ook belangrijk om te weten hoeveel van de andere essentiële voedingsstoffen de insecten bevatten. Andere essentiële voedingsstoffen zijn bijvoorbeeld omega 3, omega 6, vitamines en mineralen. Het is onbekend hoeveel de insectenlarven bevatten van de meeste vetzuren, mineralen en vitamines. Daardoor is de kwaliteit op dit vlak moeilijk te beoordelen. Op internet zijn wel analyses te vinden, maar de hoeveelheden zijn erg afhankelijk van de voeding die de larven kregen. Ik weet niet welke voeding de larven kregen die in de hondenvoedingen verwerkt zijn, en ook van de leverancier van de insecten heb ik geen uitgebreide analyse kunnen krijgen. Wat wel bekend is:

    • de zwarte soldatenvlieg-larven blijken veel laurinezuur te bevatten, ongeacht de soort voeding. (Spranghers, 2017) Laurinezuur is een vetzuur met bacteriedodende en virusvernietigende eigenschappen. Ook in kokosolie zit veel laurinezuur, wat één van de redenen is dat het vaak wordt gebruikt voor de gezondheid.
    • De zwarte soldatenvlieg-larven die in de rauwe vleesvoeding zitten, blijken veel zink te bevatten. Dat vind ik een voordeel, omdat er in een gemiddeld rauw menu zonder premix volgens mijn berekeningen makkelijk minder zink zit dan aanbevolen.
    • diervoedingsadviseur Mark Finke zegt dat alle insecten een goede bron zijn van B-vitamines en sporenelementen (Wall, 2018), maar noemt geen details of bronnen

Bio-actieve stoffen in vlees, ook in insecten?
Naast de essentiële voedingsstoffen zitten er in vlees ook bio-actieve stoffen die voor honden en katten gezond zijn, zoals taurine, carnitine, creatine en CoQ10. Deze stoffen hebben de meeste gezonde honden en katten volgens de huidige kennis niet perse in hun voeding nodig, met uitzondering van taurine voor katten. Of insectenlarven taurine bevatten, of andere bio-actieve stoffen, is me onbekend. Krekels zouden wel taurine bevatten (Wall, 2018), maar deze worden op dit moment niet gebruikt in Nederlandse voedingen.

Voor de rauwe vleesvoedingen is het niet erg als de insectenlarven geen of weinig van deze gezonde bio-actieve stoffen bevat, omdat deze voedingen naast insecten ook een groot deel vlees bevatten. In brokken zullen deze bio-actieve stoffen mogelijk niet zitten, ze worden sowieso deels inactief gemaakt door de bewerking en verhitting, maar dit wordt dus niet als een probleem gezien, omdat het geen essentiële voedingsstoffen zijn voor de meeste honden.

Darmflora
Daarnaast is ook onderzocht wat het effect is van verschillende insecten op de darmflora. Kakkerlakken en moriowormen in brokken blijken geen effect hebben op de darmflora (Lisenko, 2018). Wel worden de onverteerbare delen van de insecten deels gefermenteerd door de darmbacteriën. (Bosch, 2016)

Hoe lekker vinden ze het?
Om de geschiktheid van insecten in honden- en katten voeding te bepalen, is het natuurlijk ook van belang om te weten of honden en katten het lusten. Kiezebrink heeft de variant met konijn en insecten de afgelopen maanden getest via verschillende verkooppunten en de meeste honden vonden het lekker. Bij katten was de reactie meer wisselend, van heel enthousiast tot niet eens willen proeven. Wat niet heel verrassend is, want veel katten reageren kritisch op nieuwe smaken.

Hits: 197