Papillon Kennel v.d. Herikervlier Informatie over wat agility is

Informatie over wat agility is

Inleiding
Behendigheid is de Nederlandse benaming van Agility, een sport die vanuit de paardensport is ontstaan.
Het grootste verschil tussen de paardenspringsport en behendigheid is dat je uiteraard naast je hond loopt. De kunst is om zo’n team te vormen dat je met minieme aanwijzingen je hond over het juiste toestel stuurt.
Behendigheid is op dit moment nog de snelst groeiende tak van de hondensport en veel baasjes hebben maar wat plezier met hun honden.

Voor wie?
Behendigheid is in principe geschikt voor elk ras, mits deze gezond gebouwd is en vrij is van afwijkingen aan de gewrichten. De leeftijd om te beginnen is vaak vanaf 12 maanden. Honden met een lange rug kunnen meedoen afhankelijk van het individu. De hoogte kan uiteraard altijd aangepast worden en de moeilijkheidsgraad ook. Wil je de wedstrijden in met een minder gezond gebouwd ras dan wordt daar minder coulant gerekend en minder tot geen aanpassingen gedaan. Ook is behendigheid op eigen risico van de eigenaar. Overleg daarom met de aanwezige trainer of jouw ras of kruising gezond genoeg is voor de sport.

Eigenaren die gebonden zijn aan een rolstoel zijn ook welkom bij behendigheid mits de rolstoel aangepast is aan het terrein. Een elektrische rolstoel is aan te raden en ook banden voor op grasvelden. Een leuk feitje is dat Cynophilia zelfs zijn regels heeft aangepast om mensen in een rolstoel aan wedstrijden mee te laten doen. Oorspronkelijk stond er namelijk in de regels dat de handler (zo wordt de eigenaar genoemd in deze sport) niets in zijn handen mocht hebben maar er staat nu dat men een besturingsknuppel in zijn handen mag houden.

De leeftijd waarop een hond mag starten is afhankelijk van de hondenschool of vereniging waar je wilt gaan trainen. Sommige hondenscholen geven namelijk al jonge honden cursus waar je met 6 maanden kan beginnen aan grondwerk en aanleren van de vlakke toestellen. Sommige hondenscholen laten alle rassen vanaf 12 maanden starten maar er zijn ook hondenscholen die grotere rassen pas met 16 of 18 maanden laten starten

Wat houd het nu precies in?
Bij behendigheid staat het plezier voor zowel eigenaar als hond voorop.
De bedoeling is om diverse toestellen (bij Toestellen en aanleerfase
verder beschreven met afbeelding) foutloos te nemen en zo snel mogelijk. Dit klinkt allemaal erg makkelijk maar schijn bedriegt. Buiten dat het natuurlijk de band versterkt tussen de eigenaar en zijn/haar hond heeft het nog meer voordelen.
Behendigheid kan de hond prikkelen in zijn zelfoplossend vermogen, het kan je hond zijn zelfvertrouwen vergroten en het kan zijn geheugen versterken. Buiten dat leer jij als eigenaar nieuwe technieken van omgaan met je hond, geduld en het geeft je vertrouwen in je hond.

Conditie en gezondheid
Het wordt niet vaak genoemd maar ik vind het wel erg belangrijk dat een hond op gezond gewicht moet zijn als de eigenaar behendigheid wil gaan beoefenen met zijn of haar hond.
Het probleem van overgewicht wordt vaak onderschat, buiten de kans dat de hond meer kans loopt om diabetes te krijgen of andere aan overgewicht gerelateerde ziektes loopt een hond met overgewicht meer risico’s op blessures dan een hond met een normaal gewicht. Je moet beseffen dat een hond bij het neerkomen flink wat kracht te verduren krijgt op zijn gewrichten. Dit is al belastend met een normaal gewicht maar met overgewicht kan dit natuurlijk alleen maar meer zijn.
Ook is het aan te raden om röntgenfoto’s te laten maken van je hond alvorens je wilt starten met deze sport. 12 maanden is meestal wel een mooie leeftijd om dit te laten doen. Ik raad dit aan omdat een hond last kan hebben van (erfelijke) afwijkingen aan zijn gewrichten. Het is mogelijk dat dit in het begin niet zichtbaar is maar vaak als je langer bezig bent zie je dat je hond toch wat vaker mankt, afwijkende gang heeft of zelfs pijn aangeeft of toestellen begint te weigeren. Het is een investering maar het loont om rond te vragen bij diverse dierenartsen voor de prijs. Wel raad ik aan om het bij een dierenarts te doen die ervaring heeft met het lezen van röntgenfoto’s.

Ook moet de hond over een goede conditie beschikken. Als je je hond veel laat zwemmen en mee neemt naast de fiets of de hond vaak laat rennen scheelt dat al de helft. Zorg ook dat de hond een sprintconditie ontwikkeld. Dit kan bijvoorbeeld door balletjes op de duinen of heuvels omhoog te gooien, je kan ook je hond door het mulle zand te laten rennen want dit versterkt de achterhand van de hond

FHN of Cynophilia?
Er zijn in Nederland eigenlijk 2 overkoepelende organen namelijk de FHN (Federatie Hondensport Nederland) en de Cynophilia.
Elk orgaan heeft zijn eigen regels waar de hondenscholen zich aan moeten houden. Het grootste verschil is toch wel de hoogte van de sprongen en de wedstrijdgerelateerde informatie wat betreft klasses

Toestellen en aanleerfase
In dit stukje zal ik de meest gebruikte toestellen in Nederland beschrijven met afbeelding.
Allereerst beginnen we met de basis namelijk de;

hoogtesprong

De hoogtesprong wordt meestal als eerste aan de hond aangeleerd. Eigenlijk is het een balk gevestigd aan 2 palen met aan weerszijde vleugels. De middelste balk ligt los op houders, dit is voor de veiligheid van de hond. Het kan namelijk nog wel eens gebeuren dat de hond door verkeerd inschatten met één van zijn ledematen achter de balk blijft hangen. Het leed is niet te overzien als deze vast zou zitten.
Het commando voor de hoogtesprong is in Nederland vaak hoog of over
De hoogte van de hoogte sprong varieert per overkoepelend orgaan

Tunnel

De tunnel wordt meestal samen of kort na de hoogtesprongen aangeleerd. Mits je begint met de jonge hondencursus dan zal dit waarschijnlijk het eerste toestel zijn wat je aanleert.
De tunnel is tussen de 3 en 5 meter lang en vaak the place to be voor veel honden. Het aanleren kan wat moeizaam gebeuren en veel honden vinden het toch wel spannend de eerste keer. Maar als ze over die angst heen zijn vinden ze de tunnel vaak geweldig.
Vaakgebruikte commando’s zijn door of tunnel

Band

Er zijn heel veel variaties op de band maar de band op deze afbeelding heeft zeker mijn voorkeur. Dit is een zogeheten breekband. Bij druk op de ring van de band springt deze open, vaak in twee helften, zodat de kans op trauma zo veel mogelijk wordt verkleint. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Zorg er ook voor dat je de band altijd zo recht mogelijk neemt. Dit is voor je hond wel zo veilig. Er gebeurd meestal niet zoveel met de band. De band kan een lastig onderdeel zijn voor je hond omdat er zoveel gaten zijn die zoveel makkelijker te nemen zijn dan die ‘stomme’ ronding daarboven. Ik ervaar het als makkelijkst wanneer de band in de opbouwfase op de grond staat. De band is namelijk vaak volledig in te stellen in hoogte.
Vaakgebruikte commando’s zijn hoog, band of door

Breedtesprong

De breedte of vertesprong is een toestel wat uitdagend is voor de hond. De hond moet namelijk zo ver springen dat deze alle balkjes laat staan. Dit is lastig omdat het vanuit de hond zijn oogpunt lijkt op één groot vlak.
De handler moet voorkomen dat de hond schuin springt. Aan de zijkanten staan 4 palen, 2 aan de linkerkant en 2 aan de rechterkant. Als de hond over de breedtesprong springt dient de hond deze ook zo te passeren, dus links 2 palen en rechts 2 palen.
Dit toestel dient opgebouwd te worden door er steeds meer balken bij te zetten.
Vaakgebruikte commando’s zijn breed of over

Slurf

De slurf wordt vaak ervaren als spannend voor de hond omdat de hond eigenlijk in een donker gesloten gat moet rennen. Als je dit goed opbouwt zal je hier nooit sporen van terug zien en gaan de honden het ook een zeer fijn toestel vinden. Let er wel op dat je in het begin altijd rechtdoor rent. De slurf is namelijk geen ongevaarlijk toestel en de hond kan erin verstrikt raken. Beter kan je even wachten totdat de hond er helemaal uit is voor je een hoek neemt bij beginnende honden
Veelgebruikte commando’s zijn slurf en door

Tafel

Dit toestel is een tijdje tijdens de wedstrijden in opmars geweest maar je ziet ze niet zo heel vaak meer. De bedoeling is dat de hond 5 seconden op dit toestel blijft in een positie (af, zit) en de hond mag de tafel niet verlaten via dezelfde kant als deze erop is gekomen.
Veelgebruikte commando ’s zijn tafel of op

Schutting

De schutting is 1 van de 3 zogeheten raakvlaktoestellen. Het witte gedeelte wat je ziet op de foto dient met tenminste 1 teen van de hond aangeraakt te worden. Het raakvlak hoeft niet altijd wit te zijn, ze kunnen ook geel zijn.
Er zijn heel veel manieren om de schutting aan te leren maar let er altijd op dat een bange hond nooit over de schutting gesleurd mag worden. Dit kan goed gaan maar er zijn ook honden die daardoor altijd een angst voor de schutting blijven houden
Veelgebruikte commando ’s zijn; A, Schut, over

Kattenloop

Voor de kattenloop geld hetzelfde als bij de A schutting, dit is namelijk ook een raakvlaktoestel.
Ook hier zijn verschillende aanleermethodes voor en ook hier zeg ik weer zorg er voor dat het aanleren van het toestel niet onder dwang gaat. Het kan namelijk erg hoog en indrukwekkend zijn daarboven op dat smalle plankje. Probeer ten alle tijden te voorkomen dat de hond gaat draaien op het toestel want de hond kan zich hierdoor lelijk bezeren

Wip

De wip wordt meestal als laatste aangeleerd van de raakvlakken en vaak zelfs als laatste toestel van de gehele reeks. Daar is een hele goede reden voor. Doordat de wip een kantelpunt heeft kunnen honden daar nogal van onder de indruk zijn. Doe je dit voordat ze de schutting en de kattenloop gewend zijn kan het zijn dat ze nog onzekerder op deze twee toestellen worden omdat ze zo geschrokken zijn van het bewegende onderdeel onder hun voeten. Voor een hond ziet vooral de oploop kattenloop er hetzelfde uit als de oploop wip in het begin. De honden leren dit later prima onderscheiden
Veelgebruikte commando ’s zijn wip of over

Paaltjes

De paaltjes of slalom of weave zijn 12 paaltjes die achtereen met een vaststaand aantal cm van elkaar af staan. Het is een lastig onderdeel waar ook veel aanleermethodes voor ontwikkeld zijn.
De palen dienen namelijk op 1 manier ingestoken te worden en dat is rechtsom het eerste paaltje en dan dient dan aan 1 stuk door geslalomt te worden.
Veelgebruikte commando ’s zijn; paaltjes, slalom of weave

Hits: 57