Het Skelet/ anatomie van de hond

 Laatste Nieuws
 • Op dit moment hebben wij geen puppy's beschikbaar en zijn we ook niet voornemens om op korte termijn te fokken.

Het Skelet
Hoe groot of klein een rashond ook is, steeds vormt een zelfde aantal botten het skelet, met uitzondering van de staartbeentjes. Door de verschillende lengte, dikte en vorm van de botten zien de diverse rassen er anders uit. Daarbij komen nog kleinere verschillen van botstructuur waardoor individuele honden binnen een ras er iets anders uitzien of bewegen. De hersenen zitten verpakt in de schedel, diepe holtes bieden bescherming aan ogen en oren. Schedels kunnen afhankelijk van het ras sterk van vorm verschillen.

Het skelet in beeld

 1. 1. Bovenkaak
 2. Jukbeen
 3. Achterhoofdbeen
 4. Halswervels (7 stuks) (vertebrae cervicales).
 5. Schouderblad
 6. Borstwervels (13 stuks) (vertebrae thoracales)
 7. Lendenwervels (7 stuks) (vertebrae lumbales)
 8. Bekken
 9. Kruisbeenwervels / heiligbeenwervels die vergroeid zijn tot het heiligbeen (3 stuks) (os sacrum)
 10. Zitbeen
 11. Staartwervels (6 – 23 stuks) (vertebrae caudales)
 12. Kuitbeen
 13. Spronggewricht
 14. Scheenbeen
 15. Dijbeen
 16. Heupgewricht
 17. Ribben (13 stuks)
 18. Elleboogsknobbel
 19. Ellepijp
 20. Middenvoet
 21. Teenkootjes
 22. Spaakbeen
 23. Ellebooggewricht
 24. Opperarmbeen
 25. Borstbeen
 26. Schoudergewricht
 27. Onderkaak

Anatomie van honden (skelet, gehoorvermogen, reukvermogen, gebit)

 

Borstkas hond

 1. Borstbeen
 2. 3de draagrib
 3. rib niet direct verbonden met borstbeen
 4. zwevende rib
 5.  massief bot
 6. kraakbeen
 7. middenrif

Dertien Ribben
Lange ribben vormen een beschermende kooi rond hart, longen en lever. In een goed gebouwde hond lopen ze daarom ver naar achter door. Negen paar ware ribben zijn door kraakbeen met het borstbeen verbonden, drie paar valse ribben zijn onderaan onderling met elkaar verbonden en dan is er nog een enkel paar zwevende ribben.

Anders dan vaak gedacht hebben alle honden deze dertiende , zwevende ribben die niet verbonden zijn en bovendien het kortste van alle ribben zijn. Soms zijn de uiteinden van deze ribben zichtbaar, maar meestal niet. De schedel staat met een kogelgewricht op de hals en de wervels lopen door tot in de staartpunt. Afhankelijk van het ras kan de staart zelf uit 2 tot 26 wervels bestaan.

Bouw van het skelet
Misschien wist u niet dat de schouderbladen niet direct aan de rest van het skelet vastzitten. Dat heeft als voordeel dat het veel flexibelere bewegingen toestaat, vooral als de hond hard loopt. Dat is met name van belang voor renhonden zoals de Greyhound. Onderaan het schouderblad zit de bovenarm, die een knobbel aan de kop heeft om te voorkomen dat hij uit het schoudergewricht kan schieten. Dat beperkt wel de voorwaartse reikwijdte van de voorbenen. Bij de heup moet de kop van het dijbeen netjes in het heupbeen passen door middel van een kogelgewricht. Elastische pezen, vezelige gewrichtsbanden en stevige spieren houden het skelet bij elkaar. Gewrichten, met gewrichtskapsels die gevuld zijn met een olieachtige vloeistof, werken als schokbrekers.

Wist u dat…..
Het skelet van hond en mens sterk op elkaar lijken? Ook al lopen wij mensen rechtop. De hond heeft echter geen sleutelbeen.

Hits: 504

Loading...