Papillon Kennel v.d. Herikervlier Het gebit van de hond

Het gebit van de hond

Bij de geboorte hebben pups nog geen tanden en kiezen. Het melkgebit komt in de tweede levensweek door. Deze tijdelijke tanden en kiezen zijn kleiner en zachter dan het blijvend gebit. Het melkgebit van een pup bestaat uit 28 tanden en kiezen.
Vanaf de leeftijd van 3 maanden begint het wisselen, waarbij de snijtanden als eerste worden vervangen door het blijvend gebit. De pup kan tijdens het wisselen tijdelijk wat moeite hebben met kauwen doordat het tandvlees wat gevoeliger is. Rond de 7 maanden heeft de hond zijn blijvend gebit, dat bestaat uit 42 tanden en kiezen.

Tijdens het wisselen kan uw pup extra bijterig zijn en soms wat dunnere ontlasting hebben. Soms gaat het wisselen niet helemaal goed. Normaliter lost de wortel van een melkelement op en kan dit element uit de kaak vallen. Wanneer de wortel niet verdwijnt, blijft er een melkelement (dubbel) zitten. Als een tand van het blijvende gebit doorbreekt, moet de melktand loslaten. Is dit niet het geval, laat uw dierenarts dan het gebit controleren.

Controleer daarom regelmatig het gebit van uw pup. Om plaque en tandsteen tegen te gaan is het goed de hond harde brokken en kauwmateriaal te geven. Ook kunt u bij uw hond twee maal per week de tanden poetsen met een zachte tandenborstel, met name de buitenzijde van de kiezen zijn gevoelig voor de vorming van tandplaque en tandsteen.
Het tandenpoetsen kunt u uw hond het beste op jonge leeftijd aanleren.

Het blijvende gebit heeft 42 elementen

Hits: 17