Gebit

Een Papillon pup heeft 28 melk tanden, tijdelijke tanden die rond een week of 3 zullen groeien en rond een week of 8 moet het tijdelijke gebit volgroeid zijn.

Er zijn 6 kleine voortanden, 2 grote hoektanden, 6 kiezen (3 aan elke zijde) op de onderkaak.

dogteethdiagram
images

Deze babytanden zijn, ondanks dat ze erg scherm zijn kwetsbaar en kunnen makkelijk breken. Een gebroken tand kan zorgen voor infecties. gebruik daarom geen speeltjes waarop de tandjes kunnen breken, geen speeltjes waar de standen in klem kunnen komen te zitten en laat je puppy ook niet spelen met een tennisbal gedurende lange tijd. Een tennisbal die besmeurt is met zand of modder heeft de werking van schuurpapier en kan dus de tanden beschadigen.

De puppytanden zullen rond een maand of 3-4 wisselen en vervangen worden door normale tanden. Deze periode van wisselen kan zo ongeveer 3 maanden duren. Het wisselen moet op de leeftijd van een maand of 8 voorbij zijn.

In de meeste gevallen zal je puppy de tanden inslikken, dit is de reden dat we ze niet zo vaak zullen zien.

In een enkel geval zullen de tanden niet uitvallen maar ontwikkeld de pup een dubbele rij tanden. Of wellicht zie je een volwassen tand groeien naast een melktandje. Het is dan belangrijk de melktand te verwijderen anders bestaat de kans dat het gebit niet mooi uitgroeit. Mocht je zo’n dubbele kies zien, ga dan naar de dierenarts die deze makkelijk kan verwijderen.

Hits: 16