Papillon Kennel v.d. Herikervlier De eerste socialisatiefase (4-12 weken)

De eerste socialisatiefase (4-12 weken)

Dit is waarschijnlijk de meest belangrijke periode uit het leven van een hond. In deze periode wordt nog steeds ingeprent op soortgenoten maar vindt tevens de belangrijke socialisatie op “de wereld” plaats. Alles wat de pup nu meemaakt wordt ervaren als normaal en nóóit meer vergeten.
Tot de zevende á achtste week is het hondje nog bij de fokker. Deze speelt een belangrijke rol in deze periode. Een goede fokker zal het hondje kennis laten maken met zowat alles wat de pup in zijn latere leven tegen kan komen. Kinderen, katten, harde geluiden, de auto, dagelijkse geluiden zoals de stofzuiger, de televisie enz. enz.Dat gaat gemakkelijk want pas rond de zevende week is het vluchtinstinct volledig ontwikkeld. Na de zevende week wordt het socialiseren dus veel moeilijker. Als er bij de fokker slecht ingeprent en/of gesocialiseerd is wordt het soms zelfs onmogelijk.
Meestal mogen de toekomstige eigenaren van de pups op bezoek komen. Dat is leuk voor de toekomstige eigenaren maar tevens van groot belang voor de puppy’s. Zo socialiseren ze op kinderen en volwassenen. Veel fokkers laten ook andere honden bij het nest komen. Zolang dit medisch verantwoord is, en als de moederhond er niet door van slag raakt, is dit een goed idee. Zo leren de pups dat er honden zijn met flaporen, met staande oren, grote honden, kleine honden, krulhaar, lang haar, zwart, wit, bruin en nog véél meer verschillen in honden.
Als het goed is gaan de pups ook al af en toe mee de straat op. Zo leren ze als vanzelf wat auto’s, fietsers, brommers, de vuilniswagen, klapperende reclameborden ect. zijn. Op deze leeftijd treden de puppy’s de wereld open, nieuwsgierig en vol vertrouwen tegemoet mits er niets mis is met erfelijke aanleg en de allereerste inprenting en socialisatie periode goed zijn verlopen.
Hopelijk went de fokker de pup ook al aan een halsbandje en aan het lopen aan de riem. Dat gaat het gemakkelijkste tussen de 6 en 9 weken. Het is razend belangrijk om pups bloot te stellen aan al deze prikkels want dat is de enige manier om ervoor te zorgen dat hij de rest van zijn leven bestand is tegen diezelfde prikkels.
Pups leren op deze leeftijd niet alleen wat de omgeving betekent maar leren ook al hondentaal. Ze oefenen door middel van spel dat je niet al te hard mag bijten want dan spelen je nestgenootjes niet meer mee, vertonen al copulatie bewegingen, machtsvertoon en onderdanigheid. Het is allemaal oefenen voor later. De moederhond is de spelleider en bepaalt de grenzen. Als het er te ruig aan toe gaat grijpt ze in.
Rond de zevende week verlaat de pup in de natuur het nest. Dat gaat niet zonder slag of stoot want pa staat hem op te wachten en doet een soort van puppytest. Vader pakt de pup flink aan, rolt hem om, grijpt in de nek. Als de pup de juiste hondentaal vertoont en zich onderwerpt en/of terug naar het nest gaat dan is er niets aan de hand. Met pups die gestoord gedrag vertonen loopt het slecht af. In een roedel kan je dergelijke roedelgenoten niet gebruiken want die vormen een bedreiging voor diezelfde roedel.
Rond de zevende á achtste week vindt er bij onze huishonden ook een belangrijke gebeurtenis plaats. Zijn toekomstige huisgenoten komen hem ophalen en de pup gaat wonen waar hij hopelijk de rest van zijn leven door zal gaan brengen.

Hits: 9