Coprofagie

Uw hond eet poep, oftewel hij heeft last van coprofagie. U vindt het gedrag vast erg onsmakelijk. Logisch. Niet alleen gaat de hond erg uit de bek stinken, ook kan de hond geïnfecteerd raken met parasieten.

Coprofagie bij honden komt veel voor. Waarom eigenlijk en wat kunt u eraan doen?

Hond eet (eigen) ontlasting

Waarom een hond poep eet is niet altijd duidelijk. Wel komt uit verschillende onderzoeken naar voren dat het gedrag erg veel bij pups en jonge honden voorkomt, en dan vooral bij zwerfhonden of van straat geredde honden.
Pup eet poep

Pups nemen het gedrag soms over van hun moeder. Teefjes eten over het algemeen vaker ontlasting dan reuen. Zij zijn dit namelijk vanuit nature gewend, zo hielden zij het nest schoon.

Normaal stopt poep eten bij jonge honden vanzelf, maar wanneer deze pups te vroeg bij hun moeder zijn weggehaald, kan de coprofagie langer aanhouden.

Eet uw jonge hond poep, dan hoeft dit niet altijd gekopieerd te zijn van de moeder. Soms maakt het onderdeel uit van hun experimenten.

Vaak zal de nieuwigheid er snel af zijn en houdt het vanzelf op. Het is beter hier geen aandacht aan te besteden, anders wordt het vaak toch weer interessant voor de pup en zal hij langer doorgaan met het eten van poep.

Oorzaken poep eten
Poep eten uit angst

Ook kunnen er problemen ontstaan tijdens de zindelijkheidstraining. Door op een straffende manier de zindelijkheidstraining toe te passen, kan de hond angst ontwikkelen.

Deze reden van coprofagie is erg moeilijk op te lossen. Het beste is natuurlijk om dit te voorkomen. Dit kan vrij simpel, door een degelijke zindelijkheidstraining toe te passen.
Tekort aan voedingsstoffen

Vooral vroeger werd voeding aangewezen als een oorzaak van coprofagie. Door een tekort aan essentiële voedingsbestanddelen, is het mogelijk dat een hond dit tekort probeert bij te werken door de uitwerpselen van andere honden en andere dieren te eten.

In Nederland en andere westerse landen komt deze oorzaak van coprofagie bijna niet voor. Dit gebeurt alleen bij dieren die met de pot mee eten of dieren die een lichamelijke afwijking, zoals spijsverteringsstoornissen hebben.

Ook kunnen parasieten coprofagie veroorzaken.

Poep eten door honger

Honger en vraatzucht is de meest voorkomende oorzaak van coprofagie. Honden die op dieet zijn en trek hebben zullen alles wat ze kunnen vinden opeten.

Vaak vindt een hond ontlasting van (vooral) andere dieren nog hartstikke lekker ook, dus dat zal hij dan ook zeker niet overslaan.

Mijn hond eet poep, wat kan ik eraan doen?

U zoekt naar: “Mijn hond eet poep” in Google en u vindt verschillende “oplossingen”. Er wordt dan bijvoorbeeld aangeraden om uw hond regelmatig een eierkoek of een stuk ananas te voeren.

Bij spijsverteringsstoornissen zou dit kunnen helpen, maar zolang u niet kunt vaststellen wat de oorzaak is van de coprofagie, is de kans op succes zeer klein.

Bij de meest voorkomende oorzaak van coprofagie (honger en/of vraatzucht) is consequent corrigeren van het gedrag de meest succesvolle methode.

Blijft het probleem bestaan, dan kunt u contact opnemen met uw AniCura dierenarts en/of een gedragstherapeut(e) om eventuele lichamelijke afwijkingen uit te sluiten en de oorzaak van de coprofagie te ontdekken.

Giardia darmparasiet bij honden

Als uw pup poep eet, kan hij/zij besmet worden met een Giardia parasiet. Hier hoeft uw pup niet last van te hebben, maar het kan de parasiet wel doorgeven aan andere honden. Het is daarom belangrijk om de parasiet te bestrijden. Voor meer informatie zie ook het topic Giardia.

Hits: 5