Papillon Kennel v.d. Herikervlier Bloedoor bij honden

Bloedoor bij honden

Het kan voorkomen dat een hond van het ene op het andere moment een bloedoor heeft. Dit kan komen doordat een bloedvaatje in het oor geknapt is, waardoor het oor volloopt met bloed. Doordat het bloed kan niet meer weg kan ontstaat er een dik oor. Deze bloeduitstorting noemen we een bloedoor.

Wat zijn de oorzaken?

Een bloedoor kan meerdere oorzaken hebben en is vaak plotseling aanwezig. Zo is er de ene dag nog niets aan de hand, maar heeft de hond de volgende dag een heel dik oor. Een oor bestaat voornamelijk uit kraakbeen. Hiertussen lopen vele bloedvaatjes. Wanneer deze bloedvaatjes gaan bloeden kan het oor vollopen met bloed. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Veel schudden met het hoofd
  • Krabben aan de oren
  • Een oorontsteking

Wat zijn de symptomen?

Een bloedoor is vaak gemakkelijk te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Een dikke/ gezwollen oorschelp die vaak warm is
  • Hangend oor
  • Het scheef houden van de kop
  • Krabben aan de oren en schudden met het hoofd
  • De verdikking kan ingedrukt worden.

Wanneer moet ik naar de dierenarts?

Een bloedoor heeft geen spoed, omdat het oor vaak nog aan het vollopen is op het moment dat het bloedoor ontdekt wordt. Het is echter wel raadzaam om de dierenarts te bellen. Waarschijnlijk wil de dierenarts het dier op controle zien, waarna een afspraak wordt gemaakt om de bloeding te verwijderen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Een bloedoor is heel duidelijk te herkennen. Over het algemeen is een diagnose van een dierenarts hiervoor niet noodzakelijk. Wat echter niet wil zeggen dat een bezoek aan de dierenarts niet nodig is. Het is daarom wel verstandig om meteen een dierenarts te bellen voor het maken van een afspraak.

Hoe verloopt de behandeling?

In principe zal het hondenlichaam de bloedophoping uiteindelijk zelf opruimen, maar het niet verstandig om dit af te wachten en een behandeling uit te stellen. Het eigen herstel van het lichaam duurt namelijk lang en er kan een ‘bloemkooloor’ ontstaan. Dit heeft te maken met de bindweefselvorming die ontstaat wanneer het lichaam zelf het bloed op moet ruimen. Dit bindweefsel wordt gedurende de genezing als het ware samengetrokken, waardoor de gehoorgang vernauwt en de kans op een toekomstige oorontsteking groter wordt.

Daarom is het bij een bloedoor wel degelijk belangrijk om naar de dierenarts te gaan. Vaak kan een bloedoor aangeprikt worden en leeggezogen door middel van een naald. In andere gevallen kan de dierenarts er ook voor kiezen om het bloedoor operatief te behandelen.

Wat is de prognose?

Over het algemeen herstelt een hond prima van een bloedoor. Een dierenarts kan het best bepalen welke behandeling het meest passend is. Na de behandeling door een dierenarts bestaat echter wel de kans dat het oor weer opnieuw volloopt met bloed. Dit ligt aan de behandeling en het herstel van de behandeling. Indien nodig kan een behandeling herhaald worden.

Hoe is een bloedoor te voorkomen?

Het dier veroorzaakt het zelf door te krabben of te schudden met zijn kop. Voorkomen is dus lastig, maar wanneer er een duidelijke oorzaak is voor bijvoorbeeld het schudden van de kop of het krabben aan het oor is het belangrijk hier iets aan te doen. Denk hierbij aan een oorontsteking of allergische reactie die zorgt voor jeuk.

Welke medicijnen zijn er?

Bij een operatieve ingreep zal antibiotica zoals Amoxycilline gegeven worden. Zonder ingreep zijn pijnstillers voldoende, er worden bijvoorbeeld Corticosteroïden gegeven. Corticosteroïden hebben een pijnstillende, ontstekingsremmende en koortsverlagende werking.

Hits: 71