Papillon Kennel v.d. Herikervlier Voordeel 06. zekerheid over grootte en vacht van je hond

Voordeel 06. zekerheid over grootte en vacht van je hond

Je hebt na goed overwegen besloten dat je een hond wilt hebben. Voordat je beslist welke stamboomhond de juiste is voor jou en jouw woon- en werksituatie, is het goed om eens na te denken over wat voor hond je eigenlijk wilt. Ga je actief met hem aan de slag of heb je liever een rustig type? Hoe moet zijn karakter zijn en past zijn gedrag bij jouw leven? En ook van belang: hoe groot moet jouw hond zijn en hoe ziet zijn vacht eruit?

 

Ga je voor een klein of een groot ras, of een leuke ‘middenmoot’? En ga je voor lang of kort, een makkelijke haardos of intensieve vachtverzorging? Hoe je het ook wilt hebben: Schaf je een rashond met een stamboom aan, dan heb je zekerheid over de grootte en de vacht van jouw hond. Bij een niet-stamboomhond heb je geen zekerheid over deze zaken. Het kan tot vervelende verrassingen leiden wanneer je hond twee zo groot wordt dan je had verwacht.

 

De grootte van de hond

Bij het kiezen van het juiste formaat van een rashond is er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo nemen grote honden thuis en in de auto veel ruimte in, waar je natuurlijk wel over moet beschikken. Bedenk je ook dat puppy’s geen trappen mogen lopen zolang ze nog in de groei zijn, en dat je ze zal moeten optillen. Ook kan een grote hond fysiek zwaarder en lomper zijn voor de baas omdat hij over meer kracht beschikt dan een kleintje. Ben je daar op voorbereid?
Kleine honden lijken een stuk makkelijker als je bovenstaande feiten leest. Maar ook zij hebben behoefte aan voldoende beweging en ze kunnen alert en pittig zijn, afhankelijk van het ras waar je voor kiest. Bij het zoeken naar een geschikte rashond voor jou is het zaak om al deze zaken tegen elkaar af te wegen en te kiezen voor een hond die goed bij jou past. Als je gaat voor een  stamboomhond is dat heel makkelijk kiezen omdat je zekerheid hebt over de grootte.

 

Wist je dat…

… de verschillen tussen hondenrassen aanzienlijk kunnen zijn? Zo kan de Duitse Dog wel tachtig centimeter hoog worden en tachtig kilo wegen, terwijl de Chihuahua zo’n vijftien centimeter hoog en slechts drie kilo zwaar kan worden.

 

De stamboomhond en zijn vacht

Elk ras heeft een bepaalde vacht: langhaar, korthaar, ruwhaar, draadhaar, gladhaar, krulhaar etc. Ook hebben veel rassen vaste specifieke kleuren. Sommige rassen komen in alle kleuren voor. Als je kiest voor een stamboomhond, heb je zekerheid over het vachttype en de kleur van je hond. Je kunt zelf kiezen wat het beste bij jou past en wat jouw voorkeur heeft. Bij niet-stamboomhonden heb je deze zekerheid niet. Je hond zou een heel andere vacht kunnen krijgen dan je had verwacht.

 

Sommige rassen laten vrijwel continu haren achter, overal waar ze lopen, liggen en staan. Dit brengt wat meer huishoudelijke activiteiten met zich mee, waaronder regelmatig stofzuigen.

 

Sommige vachttypes vragen aanzienlijk meer verzorging dan andere. Bepaalde rassen kunnen het best naar een gespecialiseerde hondenkapper.

 

Wist je dat…

… er ook rashonden zijn met dreadlocks? De Komondor en de Puli doen denken aan een Rastafari. Hun vacht bestaat uit lange koorden van vervilt onderhaar die helemaal tot aan de grond kunnen reiken.

 

De stamboomhond en kosten

Ten slotte nog iets om in overweging te nemen: de grootte en de vacht hebben invloed op de kosten. Grote honden eten meer dan kleine en dus zijn de kosten voor de voeding hoger. Ook de vachtverzorging door de trimsalon brengt kosten met zich mee. Het is goed hier van tevoren over na te denken zodat je weet waar je straks aan toe bent. Met een stamboomhond kun je een goede inschatting maken van deze kosten omdat je zeker weet hoe groot jouw hond wordt en welk vachttype hij heeft.

 

 

Hulp bij je keuze

Natuurlijk zijn er meer zaken die je als toekomstige hondeneigenaar moet overwegen bij de keuze van een stamboomhond. Twijfel je over de juiste keuze? Neem dan contact op met de rasvereniging en de aangesloten fokkers van de rassen van jouw keuze. Bij stamboomhonden kun je hier altijd op terugvallen als je vragen hebt. Als je een hond zonder stamboom hebt, heb je die luxe niet.

 

Waarom een stamboomhond?

Omdat stamboomhonden specifieke zekerheid bieden qua grootte, vachttype en kleur. Daar kun je een keuze in maken voor een hond die goed bij je past. Bij een hond met onzekere afkomst weet je nooit zeker wat je krijgt. Een stamboomhond biedt zekerheid. Met deze perfecte match hebben jullie jarenlang plezier!

 

Natuurlijk zijn er meer zaken die je als toekomstige hondeneigenaar moet overwegen bij de keuze van een stamboomhond. Bijvoorbeeld karakter en activiteit, de passie van de fokker en regels voor welzijn. Meer hierover lees je in de andere blogs en kun je zien in onze video’s.

Hits: 49