Papillon Kennel v.d. Herikervlier Voordeel 05. weten waar je voor kiest

Voordeel 05. weten waar je voor kiest

Met een stamboomhond kun je kiezen voor een hond die bij jou past! Je weet vrij zeker hoe het karakter van de hond gaat worden en hoeveel activiteit hij nodig heeft.

Als je besloten hebt een hond in huis te nemen, ben je eigenlijk pas halverwege. Want dan komt nog de vraag: Welk ras gaat het worden? Kies dan voor een rashond die goed bij jouw karakter en leefwijze past, dan is de kans op een succesvolle combinatie het grootst. En als je kiest voor een stamboomhond, weet je het best wat je qua uiterlijk en karakter van het dier kan verwachten. Bij een hond waarvan de afkomst onzeker is, weet je dit nooit zeker.

Elke stamboomhond is gefokt op bepaalde eigenschappen. Zo kun je van tevoren bepalen of je gaat voor groot, klein, langharig, kortharig, actief, rustig, veel werklust, weinig werklust, waaks of juist niet etc. Elk ras beschikt over een rasstandaard (rasbeschrijving), waarin al deze en nog veel meer karakteristieken zijn vastgelegd.

 

Koop je een stamboomhond bij een verantwoorde fokker, dan weet je wat je kan verwachten. En omdat je kiest voor de viervoeter die ideaal is voor jou, hebben jullie jarenlang plezier van elkaar.

 

Wist je dat…

… waak- en verdedigingshonden erg dapper en loyaal zijn? Ze waken met enthousiasme over de eigendommen van hun eigenaren en zijn over het algemeen beschermend tegenover hun eigen roedel, dus ook de baasjes. Enkele voorbeelden van deze beschermende rassen zijn de Leonberger, de Bullmastiff en de Dobermann. Ook Herdershonden zijn vaak waaks.

 

Rasgroepen

Om de keuze uit de 330 beschikbare hondenrassen wat makkelijker te maken, kun je zoeken binnen tien rasgroepen. Binnen een rasgroep vind je honden met dezelfde kenmerken.

De rasgroepen zijn:

  1. Herdershonden en Veedrijvers
  2. Pinchers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden (de echte Waak- en Verdedigingshonden)
  3. Terriërs
  4. Dashonden (Teckels)
  5. Spitsen en Oertypen (de Poolhonden)
  6. Lopende honden en Zweethonden
  7. Voorstaande jachthonden
  8. Retrievers, Spaniëls en Waterhonden
  9. Gezelschapshonden
  10. Windhonden

Op onze website vind je een overzicht van alle rassen die onder de rasgroepen vallen.

 

Wist je dat…

… gezelschapshonden meestal klein van stuk zijn en makkelijk overal mee naar toe te nemen?  Voorbeelden hiervan zijn de Bichon Frisé, de Malthezer, de Chihuahua en de Lhasa Apso. De meeste van deze hondjes hebben wel een uitgesproken karakter. Ondanks dat ze het heerlijk vinden in je gezelschap, vinden ze het ook heel fijn om wat met de baas samen te doen.

 

Actief met je hond

Ben je een actief persoon en wil je graag gaan sporten met je hond? Ga dan voor een actief ras. Dan kun je rennen en fietsen naar hartenlust en je hond zal je graag vergezellen. Maar ook in de hondensport kun je met actieve honden heel veel leuke dingen doen, bijvoorbeeld agility, flyball, frisbee, apporteersport en dog dancing. Als je niet van plan bent om veel te wandelen en/of sporten, zijn actieve rashonden geen goede keuze. Wanneer je kiest voor een stamboomhond, ben je zeker van hoe actief je hond is en of en hoeveel aanleg hij heeft voor bepaalde activiteiten.

 

Wist je dat…

… er heel veel leuke activiteiten te doen zijn met je viervoeter? Er zijn bepaalde hondenrassen die bijzondere aanleg hebben voor een sport of activiteit. Denk bijvoorbeeld aan jachthonden voor het speuren en apporteren. Welke activiteit je wilt en kunt gaan doen met jouw hond is in grote mate afhankelijk van zowel je eigen voorkeur als de aanleg en werklust van jouw stamboomhond.

 

Waarom een stamboomhond?

Omdat stamboomhonden specifieke eigenschappen hebben qua karakter en activiteit. Daar kun je een keuze in maken voor een hond die goed bij je past. Bij een hond met onzekere afkomst weet je nooit zeker wat je krijgt. Een stamboomhond biedt zekerheid. Met deze perfecte match hebben jullie jarenlang plezier!

Natuurlijk zijn er meer zaken die je als toekomstige hondeneigenaar moet overwegen bij de keuze van een stamboomhond. Bijvoorbeeld de passie van de fokker, de grootte en vacht van de hond en regels voor welzijn. Meer hierover lees je in de andere blogs en kun je zien in onze video’s

Hits: 3