Papillon Kennel v.d. Herikervlier Voordeel 02. een fokker met passie

Voordeel 02. een fokker met passie

Voordeel 2. Een fokker met passie

 

Een goede fokker is goud waard. Niet alleen omdat hij of zij je helpt de juiste keuze qua pup te maken, maar ook omdat hij je vaak met raad en daad bijstaat.

Goede fokkers zijn kritisch over waar hun pups gaan wonen. Daarom stellen ze vragen. Ze willen immers zeker weten dat hun puppy’s bij het juiste baasje komen te wonen. Wees dus niet verbaasd als een fokker evenveel vragen aan jou stelt als jij aan hem/haar.

 

fokker hond 

 

Een goede start

Een goede fokker kiest met zorg de ouders uit van jouw stamboompup. De begeleiding van de moederhond tijdens haar dracht is intensief. Ook de omgeving waarin de pup de eerste weken van zijn leven doorbrengt, de zorg waarmee de fokker de pups omringt, bepaalt in grote mate de ontwikkeling van de pups. Denk hierbij aan invloeden uit de omgeving, zoals de aanwezigheid van andere honden en andere dieren, kinderen en verschillende ervaringen die de pups opdoen. De fokker zorgt ervoor dat de puppy’s kennismaken met heel veel nieuwe dingen in de eerste weken van hun leven.
Wanneer een pup uiteindelijk op een leeftijd van ongeveer acht weken naar zijn nieuwe thuis vertrekt, heeft hij al heel veel belangrijke ervaringen opgedaan, die hem voor de rest van zijn leven zullen bijblijven.

 

Wist je dat…

… ruim 96 procent van de stamboomfokkers een hobbyfokker is? Ze fokken dus niet beroepsmatig, maar hebben een hobby die ze met veel passie uitoefenen en waarin ze veel tijd investeren. Een hobby heeft immers je hart, vaak nog meer dan je baan.

 

Zo herken je een verantwoorde fokker

Het is belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan bij het kiezen van een fokker. De fokker heeft immers grote invloed op de gezondheid, het gedrag en de aard van de pups. Enkele aandachtspunten voor het herkennen van een verantwoorde fokker:

 • Hij/zij is kritisch en verkoopt niet zomaar een pup.
 • Hij/zij schetst een realistisch beeld van het ras en aarzelt niet om ook te wijzen op eventuele nadelen of minder aantrekkelijke eigenschappen en aandoeningen die in het ras kunnen voorkomen.
 • Veel fokkers zijn lid van een bij de Raad van Beheer aangesloten rasvereniging. Veel rasverenigingen stellen bepaalde gezondheidsonderzoeken verplicht. Vraag bij de fokker naar zijn lidmaatschap en de (verplichte) onderzoeken.
 • Een goede fokker kan je goed en uitgebreid informeren over zowel de moeder- als de vaderhond. Je kunt ook kennismaken met de moederhond.

Verder zijn er nog enkele zaken waar je als koper ter plekke op kunt letten:

 • Heeft de fokker voor een goede, schone en ruime nestomgeving gezorgd?
 • Ligt het nest binnenshuis?
 • Hoe lang blijft de teef bij het nest en hoe lang geeft de teef moedermelk aan de puppy’s?
 • Besteed de fokker veel aandacht aan de socialisatie? Zo ja, hoe en hoe vaak?
 • Zijn er veel mensen en kinderen aanwezig of komen die veel over de vloer?
 • Krijg je voldoende tijd om te beslissen?
 • Is er een duidelijk koopcontract?
 • Zijn er certificaten van (verplichte) gezondheidsonderzoeken?

 

Wist je dat…

… er ieder jaar 60.00 tot 80.000 honden worden geïmporteerd in Nederland? Veel van deze honden worden in Oost-Europa uitsluitend voor de handel gefokt en hebben geen internationaal erkende stamboom. De meeste fokkers van deze dieren geven niets om de gezondheid, het welzijn en het gedrag van de pups en de ouderdieren. Als je kiest voor een stamboomhond uit een goed nest, laat je zien dat je kiest voor dierenwelzijn.


Steun en advies

Verantwoorde fokkers geven vanuit enthousiasme en liefde voor hun ras advies en steun. Vaak een hondenleven lang. Ze staan je graag bij met raad en daad.

De fokker zal je allereerst helpen met de keuze van de pup. Afhankelijk van wat jij zoekt en het karakter van de beschikbare pups adviseert hij in de beste match tussen jou en je pup. Mocht je na thuiskomst met je pup nog vragen hebben of tegen een probleem aan lopen, bel dan de fokker voor gericht advies. Dat geldt ook als de hond al volwassen is. De passie van een fokker voor zijn ras en zijn honden geldt een leven lang.

 

Waarom een stamboomhond?

Je weet dat de fokker van jouw keuze passie heeft voor zijn honden en je een hondenleven lang tot steun kan zijn.

 

Natuurlijk zijn er meer zaken die je als toekomstige hondeneigenaar moet overwegen bij de keuze van een stamboomhond. Bijvoorbeeld karakter en activiteit, de grootte en vacht van de hond en regels voor welzijn. Meer hierover lees je in de andere blogs en kun je zien in onze video’s

Hits: 9