Vaccineren

Bij het zoeken naar de balans tussen het maximaliseren van de bescherming en het minimaliseren van de kans op ongewenste nevenwerking is onderstaande onderstaande vaccinatieschema aanbevolen.

Dit schema is niet alleen gebaseerd op de huidige richtlijnen van de firma van de vaccins, die de dierenklinieken gebruiken, maar ook op basis van wetenschappelijke literatuur en ruime ervaringen van dierenartsen.

Ziekten Leeftijd waarop gevaccineerd dient te worden
6
weken
8-9 weken 12-13 weken 1 jaar 2 jaar 3 jaar 4 jaar enz.
Hondenziekte Ja Ja Ja Ja
Parvo Ja Ja Ja Ja Ja
Ziekte van Weil Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Hepatitis contagiosa canis Ja Ja Ja
Kennelhoest (Paraïnfluenza en Bordetella bronchiseptica)

Deze vaccinatie is alleen nodig bij een verhoogd risico. Daarom eisen de meeste hondenpensions deze inenting. Wij raden aan om pups niet standaard tegen kennelhoest in te enten, want hun lichaam moet al hard werken om voldoende afweerstoffen aan te maken tegen de bovenstaande vier ziekten.

Bovendien: De kennelhoest bij de hond is te vergelijken met de griep bij de mens. Waarom zouden we pups wel tegen kennelhoest inenten, terwijl baby’s niet de griepprik krijgen? De nieuwe eigenaar zal indien ze de hond willen beschermen tegen Kennelhoest zelf moeten zorgdragen voor deze enting.

Hondsdolheid (Rabiës)

Het rabiësvaccin waarmee wij onze pups laten enten, beschermt zowel tegen het Duvenhage-type als het Pasteur-type en geeft minimaal 3 jaar lang bescherming.

In Nederland komt alleen in het grensgebied met België en Duitsland rabiës bij de vos heel sporadisch voor en is deze vaccinatie dus niet nodig noch verplicht.

Alleen in geval van vertrek naar het buitenland is deze vaccinatie nodig en verplicht. Een pup zonder geldige vaccinatie onder de 15 weken mag niet naar het buitenland. Wij laten de pups als deze gaan verhuizen naar het buitenland met 12 weken enten tegen Rabiës.

De hond dient minimaal 21 dagen vóór vertrek naar het buitenland gevaccineerd te zijn.
Indien de hond na de leeftijd van 12 weken tegen rabiës is gevaccineerd, dan is deze vaccinatie 3 jaar geldig voor landen binnen de Europese Unie.
Voor landen buiten de EU kan het zijn dat de inenting tegen rabiës nog steeds maar 1 jaar geldig is.
Voor bepaalde landen is behalve een inenting tegen rabiës ook een bloedonderzoek verplicht.
Deze procedure neemt minimaal een half jaar in beslag.
Overleg dus tijdig met uw dierenarts.

Is de bescherming na vaccinatie 100%

Tegen geen enkele ziekte is 100% van de dieren te beschermen. Immers er zullen altijd individuen zijn die een minder goede of zelfs helemaal geen weerstand na vaccinatie opbouwen. Gelukkig zijn dat er maar heel weinig. Er zijn ook aanwijzingen dat heel oude honden een minder goede weerstand opbouwen.
Voor een goede weerstandsopbouw na vaccinatie is het nodig dat honden op het moment van de inenting over een goede gezondheid beschikken. Aanwezigheid van andere ziekten, worminfecties en vlooien kunnen een verminderde weerstandsopbouw tot gevolg hebben.

Wat betreft de overige vaccinaties:

In Nederland is de kans om ziek te worden van Babesiose, de ziekte van Aujeszky of de ziekte van Lyme zeer klein. Bovendien wegen de voordelen van de vaccins voor Babesiose en Aujeszky niet op tegen ongewenste nevenwerking en de mate van bescherming tegen deze twee ziekten. Het vaccin tegen de ziekte van Lyme is niet in Nederland verkrijgbaar.

Hits: 10