Voor vragen of opmerkingen kunt u altijd middels de email contact opnemen met onsEmail

Laatste Nieuws

Glaucoom

Posted in: Medisch
Huidige Pagina:
< Terug

We spreken van glaucoom of groene staar als de druk in het oog is toegenomen. Deze oogziekte ontstaat door verminderde afvoer van kamerwater (vocht in het oog). Een hoge oogdruk is erg pijnlijk en veroorzaakt binnen enkele dagen een onherstelbare schade aan het netvlies en de oogzenuw. Daardoor kan uw hond blind aan een oog worden.

Herkennen

Glaucoom

Om het gezichtsvermogen te behouden is het van belang dat de aandoening snel wordt onderkend en behandeld! Lichtschuwheid, wittige schijn op hoornvlies en rode oogleden zijn verdacht.
Wij beschikken over een apparaat om de oogdruk te meten zodat we bij een verdenking direkt kunnen handelen en starten met de therapie.

Behandeling

Met de behandeling proberen we om de oogdruk te verlagen. Dat kan door de afvoer van oogkamerwater te verhogen, de productie te verlagen, of door water uit de oogbol weg te halen.

  • De aanmaak van kamerwater wordt geremd met de oogdruppels Trusopt (Dorzolamide 2 %) of Azopt (Brinzolamide 1%) bij de hond en kat. En middels Diclofenamide tabletten bij de hond.
  • De afvoer van kamerwater wordt gestimuleerd door de pupil klein te maken met Xalatan oogdruppels, bruikbaar bij de hond.
  • Met glycerine 85% kunnen we water aan de bloedsomloop onttrekken. Deze behandeling wordt slechts zelden gebruikt bij glaucoom.

Op geleide van een oogdrukmeting zal de medicatie indien nodig worden bijgesteld. Vaak als er in één oog glaucoom is ontstaan, is de kans aanwezig dat dit ook aan het andere oog gaat gebeuren. Daarom meten we preventief één of meerdere keren per jaar ook de druk in het goede oog.

Prognose

Glaucoom heeft een slechte prognose. Houd er rekening mee dat de behandeling te weinig resultaat kan hebben, en dat uw dier dan gelukkiger is als we de oogbol verwijderen. Het aangedane oog doet namelijk dagelijks pijn, terwijl hij er niets meer mee ziet. Omdat een dier extreem goed kan ruiken, zal hij zich ook blind prima kunnen redden.

Bron: Dierenkliniek Hoogveld

Hits: 28

Laatst geupdate op: februari 14, 2018
Loading...
error: Content is protected !!