Papillon Kennel v.d. Herikervlier Hoeveel mag een pup bewegen

Hoeveel mag een pup bewegen

Een puppy is in de groei waardoor zijn botten, gewrichten en spieren continu in verandering zijn. Een te zware belasting van zijn lichaam is dan ook niet goed. Anderzijds is beweging juist weer goed voor de ontwikkeling van zijn botten en spieren. De grote vraag is dan ook, hoeveel mag een pup bewegen?

Hoeveel mag een puppy bewegen?

Er zijn regels voor het aantal minuten per dag dat een puppy mag bewegen. Echter uit recent onderzoek is gebleken dat de hoeveelheid die een puppy op dag beweegt geen negatieve gevolgen heeft voor de groei van de puppy.

Sterker nog, beweging blijkt juist erg goed te zijn voor de ontwikkeling van de spieren en botten van je puppy.

De hoeveelheid beweging die een puppy aan kan en nodig heeft, is per puppy verschillend. Een Malthezer puppy heeft minder beweging nodig als een Border Collie pup en is ook sneller moe.

Er is dus geen vaste formule voor de hoeveelheid beweging die een puppy mag hebben. Let daarom goed op de signalen die jouw puppy af geeft en neem deze serieus.

Welke beweging is niet goed voor je puppy?

Een goede dosis beweging voor je puppy is dus gezond. Toch zijn er een aantal activiteiten die schadelijk kunnen zijn voor de ontwikkeling van het lichaam van je pup.

  • Trappen lopen, dit belast de ellebogen en heupgewrichten van je pup en kan leiden tot HD of ED.
  • Springen, laat je pup zo min mogelijk springen. Door het springen krijgen de gewrichten van je pup veel te voortduren.
  • Op gladde ondergronden laten bewegen. Een laminaat vloer, plavuizen, een parket vloer etc, zijn slecht voor het lichaam van een pup omdat de pup continu uit glijdt. Ook dit kan leiden tot HD of ED.
  • Lopen op mulle ondergronden. Denk aan het strand, de duinen of bijvoorbeeld een ruiterpad. Ook mulle ondergronden zijn een zware belasting voor het lichaam van de pup. Je kunt wel met je pup naar het strand zolang je langs de zee blijft lopen. Daar zak je immers zelf ook niet weg.
  • Voorkom dat je pup snelle wentelingen moet maken. Ook snelle wentelingen zijn belastend voor het lichaam van de pup.

Voorkom deze activiteiten dus zoveel mogelijk totdat je pup volledig uitgegroeid is.

Bouw de hoeveelheid beweging op

Nog even een kanttekening bij de vraag, hoeveel mag een pup bewegen.

Als wij mensen de marathon willen gaan lopen, dan moeten wij onze conditie opbouwen. Zo moet onze pup dat ook. Neem je pup dus niet meteen mee voor een wandeling van een uur, maar bouw dit telkens met een minuut of 5 op.

Het is dus beter om een paar keer per dag elke wandeling iets langer te maken, dan een paar korte wandelingen en 1 lange wandeling op een dag te maken.

Hits: 9