Papillon Kennel v.d. Herikervlier Functie van de lever

Functie van de lever

De lever bevindt zich tegen de gehele achterzijde van het middenrif. Het is een donkerrood gekleurd orgaan dat bij grote honden tot ongeveer 1 kilo weegt.

   Rechter leverkwab        

     Linker leverkwab

Volgens de klassieke anatomie wordt de lever onderverdeeld in een rechter en een linker leverkwab.
Volgens de functionele anatomie wordt de lever onderverdeeld in segmenten op basis van de vaatvoorziening.
Er zijn twee manieren waarop de lever van bloed wordt voorzien. Door de leverslagader, welke zuurstofrijk bloed naar de lever brengt, en door de poortader, welke de lever van (voedingstoffenrijk) bloed voorziet afkomstig van de darmen.
De lever is de belangrijkste ‘chemische’ fabriek van het lichaam en maakt een groot aantal stoffen die het lichaam nodig heeft. Onder andere maakt de lever gal, wat gebruikt wordt bij de spijsvertering. Deze gal wordt verzameld vanuit de levercellen en komt uiteindelijk via de galgangen in de galblaas. In de afbeelding is het galgangstelsel groen.


Verder worden er verschillende eiwitten voor het bloed gemaakt, evenals cholesterol en eiwitten die nodig zijn voor de afbraak van vet. In de lever wordt ook glycogeen opgeslagen, dat als energievoorraad dient. Er worden onderdelen van het Hemoglobine in de lever gemaakt (de stof die de zuurstof in het bloed vervoert) evenals stollingsfactoren. De lever maakt ook afweerstoffen en is op die manier ook een onderdeel van het afweersysteem.
De lever is een zeer belangrijk orgaan in het lichaam. Leveraandoeningen kunnen levensbedreigend zijn.
Leveraandoeningen komen bij honden veel meer voor dan bij katten en knaagdieren.

Factoren die de leveraandoening kunnen beïnvloeden zijn:

  • leeftijd, erfelijke en ontwikkelingsaandoeningen veroorzaken vaak symptomen op jeugdige leeftijd, terwijl levertumoren meestal voorkomen bij huisdieren op oudere leeftijd.
  • ras, sommige honden en katten rassen worden vaker geboren met bepaalde leveraandoeningen, of ze ontwikkelen deze gemakkelijker.
  • omgeving, chemische stoffen (b.v. onkruidverdelgers) en bepaalde geneesmiddelen (Primidon, Fenobarbital en Epitard) kunnen leverbeschadigingen veroorzaken. Dit afhankelijk van de termijn en hoeveelheid waarmee de lever belast wordt.
  • lichaamsconditie, huisdieren die te zwaar zijn en 4 – 5 dagen niet eten, kunnen ook gemakkelijk een leveraandoening krijgen.

Hits: 161