Papillon Kennel v.d. Herikervlier Welke rasvereniging is er voor de papillon en phalène in Nederland?

Welke rasvereniging is er voor de papillon en phalène in Nederland?

Vaak krijgen we de vraag van welke rasvereniging zijn jullie lid en waarom. Wij zijn lid van de EGCN. Is het de beste? Geen idee, waarschijnlijk niet maar eerlijk gezegd zijn de andere twee niet veel beter of slechter, het is maar hoe je het bekijkt. Nadere toelichting volgt hieronder.

Waarom zijn we dan lid van een vereniging?
Nou heel simpel, ben je als fokker niet aangesloten bent bij een rasvereniging dan betaal je aan de Raad van Beheer per nest aan heffing niet-lid rasvereniging € 141,50 extra. Zonde van het geld als je ziet dat het lidmaatschap van de EGCN bijvoorbeeld € 9,95 per jaar kost. Het geld dat je dus extra kwijt bent kun je ook investeren in bijvoorbeeld extra gezondheidsonderzoeken voor de honden.

Welke rasverenigingen zijn er?
In Nederland zijn er 3 rasverenigingen te weten:

  1. EGCN
  2. PPCN
  3. PPVN

1. EGCN
De EGCN staat voor Eerste Gezelschapshonden Club Nederland. De kerngedachte van de EGCN is “samenwerking en inspiratie”, een vereniging die de belangen van alle aan rasgroep 9 gelieerde rassen behartigd. Een vereniging van – en voor fokkers. Het is een rasvereniging waar in totaal 36 rassen zijn ondergebracht. Elk ras zijn eigen fokreglement. Voor de papillon is het dit fokreglement.

Ik zal heel eerlijk zijn, het is allemaal heel basic. Het zijn eigenlijk de regels die worden gesteld door de Raad van Beheer met een aantal minimum regels. Belangrijkste zaken is de minimum leeftijd van de reu (12 maand), minimum leeftijd teef voor dekken 16 maanden en de ouderdieren moeten verplicht getest worden op patella luxatie (graad 1 x vrij en vrij x vrij zijn toegestaande combinaties) en er moet getest worden op PRA ECVO waarbij de ouderdieren vrij moeten zijn van Cataract en PRA. Lijders aan epilepsie worden uitgesloten van de fokkerij. Deelname aan exposities is niet verplicht, fokgeschiktheidskeuringen zijn niet van toepassing.

Zoals gezegd heel basic, en dan kun je zeggen, tja waarom ben je er dan lid van. Heel simpel, lidmaatschap is € 9,95 per jaar en je bent vrij om meer te testen dan wat de rasvereniging voorschrijft. Niemand is verplicht een dekreu al op de leeftijd van 12 maanden in te zetten en niemand zegt dat je niet meer mag testen als alleen de verplichte patella luxatie en de jaarlijkse PRA ECVO test. De ouderdieren die we zelf in ons bezit hebben zijn allen tevens DNA NAD EN DNA PRA1 vrij getest, worden voor elke dekking nog eens extra op Patella luxatie getest (en ook vrij anders fokken we er niet mee) plus voor een dekking op de PRA ECVO.

Voor ons de keuze om voor de EGCN te gaan omdat het een no nonsence club is.

2. PPCN

De P.P.C.N. werd opgericht in 1976 en is hiermee de oudste vereniging specifiek voor Papillon en Phalène. De afkorting staat voor Papillon en Phalène Club Nederland. Volgens de beschrijving geeft tweemaandelijks een clubblad uit, de “VLINDERPOST”. Ook worden er gezellige dagen en weekenden gehouden. Hoogtepunt van het jaar is natuurlijk de Kampioenschapsclubmatch, die elk jaar in het najaar plaats vindt. Ook wordt er jaarlijks nog een voorjaarsclubmatch gehouden. Die laatste word eigenlijk al niet meer gehouden, feit blijft dat het leden aantal bij de rasspecifieke clubs enorm zijn teruggelopen, onenigheid in het bestuur etc. Ook de inschrijvingen voor de Kampioensschapsclubmatches lopen enorm terug.

Onze eigen ervaringen met de PPCN waren kort, en na een jaar heb we ons lidmaatschap daar opgezegd. Kan heel kort zijn over onze ervaringen. Wellicht hadden wij gewoon pech gehad, al zijn de ervaringen van deze en gene die je op social media tegenkomt nog steeds droevig te noemen op bepaalde vlakken. In het begin als nieuwkomer en destijds ook nog geen fokker, ras info gevraagd, responds nihil, echter na een pra ecvo test die we voor een reu hadden gedaan met 12 maanden, enkel om te kijken of de ogen goed waren, kregen we zoveel ongewenst commentaar dat het voor ons genoeg was. Het was een niet door ons zelf gefokte reu die we lieten testen op PRA ECVO en die bleek een haartje in het oog te hebben, nog voor we uberhaupt zelf konden besluiten om deze wel of niet voor de fok in te zetten, kregen we van een bepaald bestuurslid al te horen dat het schande zou zijn deze voor de fok in te zetten. Het mooiste is dat we dit reutje herplaatst hebben en voor ons zelf al voor de testuitslagen bekend waren ons voorgenomen alleen met vrije dieren te fokken. Inmiddels zijn de bestuursleden vervangen, dus kan het best zo zijn dat de kwaliteit van reageren, het begeleiden van de mensen en het minder ongewenst bemoeien aanzienlijk verbeterd is.

Is het verder een slechte club? De website word in ieder geval bijgehouden dus dat is een plus, ze organiseren evenementen dus dat is ook een plus en in mijn ogen zijn ze wel open over het fokreglement dat op de website geplubliceerd staat. Oke, hij is van 2016 maar het staat er op. Verder is er voldoende informatie te vinden. Lidmaatschap is € 28.50 per jaar.

Belangrijkste regels is dat een fokreu tenminste 18 maanden moet zijn, en een teef op de dag van dekking minimaal 18 maanden moet zijn. Verder geld ook hier een verplichte patella luxatie  onderzoek (moet verplicht via de meutstegemethode wat ik persoonlijk zelf redelijk achterhaald vind) en ook moet er een PRA ECVO onderzoek plaats vinden.

Aandoeningen waar niet mee gefokt mag worden:

  1. Aangeboren doof- of blindheid;
  2. Een hazenlip of gespleten gehemelte;
  3. Wezenlijke gebitsfouten of kaakafwijkingen;
  4. Een als erfelijk beschouwde oogafwijking;
  5. Epilepsie;
  6. Patella luxatie (Patella luxatie 2 en hoger, Patella luxatie 1 uitsluitend in combinatie met een vrije hond)

Eerlijk gezegd regels die mij niet meer als normaal lijken.

3. PPVN
De afkorting PPVN staat voor Papillon en Phalène Vereniging Nederland. Het is een afsplitsing van de PPCN. Opgericht mei 2009. Door onenigheid is een groep mensen verder gegaan onder een andere vereniging, de PPVN dus.

Ook van deze club zijn we lid geweest, maar ook deze club was niet wat we zochten. Deze rasspecifieke club houd eens per jaar een voorjaarsclubmatch en een kampioensschapsclubmatch.  De club is niet echt informatief, site word niet bijgehouden en als je eens per jaar een show loopt dan weet je meteen alle ins and outs van andere fokkers waar je werkelijk niet op zit te wachten, zowel de positieve weetjes als de negatieve weetjes. Daarnaast zijn er in de tijd dat we lid waren een aantal zaken gebeurd dat we dachten, nee dit is geen aanvulling. Nogmaals, iedereen kan hier anders tegen aan kijken en het zal ongetwijfeld voor de ene een fantastische club zijn maar voor ons niet wat we zoeken in een club.

De contributie is € 25,00 per jaar, althans dit waren de prijzen van 2019. De club verstrekt via internet weinig informatie, een clubblad word niet meer uitgegeven. Ook hier is het ledental door de loop der jaren sterk verminderd, er gingen al geruchten om de ppvn en ppcn samen te laten gaan, maar dit is tot op heden nog niet gebeurd.

Het fokreglement staat niet online, maar het belangrijkste verschil met de PPCN zit hem in het feit dat de patalla luxatie gewoon door de dierenarts kan worden gecontroleerd en niet via de meutstegemethode.

Conclusie
Conclusie is dat er in mijn ogen niet echt een goede specifieke rasvereniging is voor de Papillon en Phalène. Je zult dus zelf moeten kiezen waar je voor wilt gaan. Aan de evenementen die de verenigingen uitgeven kun je ook als niet lid mee doen, dus op dat gebied hoeft dit geen reden te zijn lid te worden. Verdiep je in de clubs en bij onduidelijkheden schrijf gewoon de clubs en de bestuursleden aan, aan de hand van die basis ervaringen kom je al een heel eind in het maken van de keuze voor de juiste club.

 

Hits: 165