Papillon Kennel v.d. Herikervlier Denk goed na over de aanschaf van een Hond

Denk goed na over de aanschaf van een Hond

Na het zien van 101 dalmatiërs of de page reclame smelt je weg en wil je zelf ook zo’n lieve puppy. Maar wees gewaarschuwd, kleine puppies worden groot en brengen veel verantwoordelijkheden met zich mee. Want als je een pup neemt zonder er goed over na te denken zal je huiskamer misschien de komende twintig jaar iedere dag met toiletpapier versierd worden, of erger, de pup achtergelaten aan een boom… Daarintegen kan een weloverdachte hond veel plezier opleveren, van het samen leuke dingen doen tot het lachen om de incidentele streken die hij uithaalt.

Tijd

Allereerst is het belangrijk om te bedenken hoeveel tijd je wilt en kunt vrijmaken voor een hond. Bedenk hierbij dat met een beetje geluk een hond heel oud kan worden, en dus kinderen die veel vrije tijd hebben niet voldoende is. De tijd die een hond minimaal in beslag neemt hangt af van de gekozen soort, jachthonden hebben bijvoorbeeld veel meer beweging nodig dan schoothondjes. Maar alle honden zijn van nature roedeldieren en zullen niet gelukkig worden als ze hele dagen alleen doorbrengen. Waar je minimaal aan moet denken bij een volwassen hond is; vier maal daags uitlaten, waarvan een keer een half uur, regelmatig borstelen en spelen. Een puppy moet vaker uitgelaten worden, en opvoeding zal ook veel tijd in beslag nemen. En bedenk ook hoe je graag je vakantie doorbrengt, kan de hond in de toekomst mee, of moet hij naar een pension? Een hond kan niet zomaar het vliegtuig in, en ook als je met de auto de grens over wilt moet aan veel eisen voldoen en mogen sommige rassen sowieso niet mee. Zelfs een strandvakantie in nederland kan problemen opleveren, want niet alle stranden laten het gehele jaar honden toe. Op de website vakantie honden welkom kun je zoeken naar accommodaties waar je de hond mee naar toe kan nemen.

Kosten

Een ander punt van aandacht zijn de kosten. De aanschafprijs van een hond kan heel hoog zijn, maar daarna begint het echte feest pas. Een hond moet dagelijks eten, afhankelijk van het formaat van de hond, hoe aktief hij is en de kwaliteit van het voer kan dit varieren van enkele tientjes tot meer dan honderd euro per maand. Daarnaast moet een hond geënt worden, zijn er kosten voor verzekering of dierenarts, hondenbelasting, benodigdheden zoals borstels speeltjes en een slaapplaats en niet te vergeten cursussen om er voor te zorgen dat je hond een plezierige aanvulling op het gezin is en blijft.

Doen?

Nog niet ontmoedigd? Heb je de tijd en geld die nodig zijn om een hond op te voeden en heb je het er voor over om ook naar buiten te gaan als het regent, of als je een avond eigenlijk heel erg zin hebt om op de bank te hangen? Dan zul je zien dat het investeren in je hond ook echt iets op zal leveren en zul je waarschijnlijk veel plezier met hem beleven. Zorg er wel voor dat je een hond kiest die bij je past.

Hits: 29