Papillon Kennel v.d. Herikervlier De 6 V’s van het fokken!

De 6 V’s van het fokken!

Een nestje fokken vraagt veel voorbereiding, verzorging, vrijetijd, valuta, verantwoordelijkheid en verplichtingen !
Ben je in staat om aan deze 6 V’s te voldoen ?

Een nestje begint bij de dekking en duurt voort totdat de pups na 8 weken het nest kunnen verlaten. Dat houdt in dat de fokker 17 weken lang de volledige verantwoordelijkheid heeft voor de teef en haar pups !

( natuurlijk weten wij dat serieuze fokkers vaak al jaren van te voren bezig zijn, met gezondheidtesten, best passende partner, etc!)

Als fokker wordt je geacht de ouderdieren getest te hebben op gangbare afwijkingen. – denk bij voorbeeld aan heupdysplasie, elleboogdysplasie, epilepsie, oogziektes en bij kleinere honden aan syringomyelia –
Dat houdt in dat als de pups een erfelijk afwijking hebben, de fokker aansprakelijk kan worden gesteld voor de ‘reparatiekosten’. Stel je krijgt een nestje uit niet geteste ouders en de pups hebben allemaal (bijv. 6) elleboogdysplasie, kunnen de kosten al snel oplopen tot 12.000 euro! Dit geldt niet alleen voor professionele fokkers, maar ook voor gelegenheidsnestjes. Overigens heeft de koper ook een informatie plicht.

Rond het 2e jaar is een teef lichamelijk klaar voor een eventueel moederschap. Bij grote rassen is dit zelfs pas na 3 jaar. Een nestje fokken omdat dit goed is voor de teef, is nergens op gebaseerd.

Als fokker moet je jezelf de vraag stellen kan mijn teef de zwangerschap en de verzorging van de pups lichamelijk en geestelijk aan ? Is zij gezond en is haar karakter stabiel ?

Een zwangerschap en bevalling houden risicos in. De teef kan overlijden tijdens de bevalling en soms moet er een keizersnede plaatsvinden. Overlijdt de teef, dan moeten de pups elke 2 uur gevoed worden. Kunstmelk kost geld en het voeden kost heel veel tijd, weken lang ! Een keizersnede is een operatie met het risico op complicaties. Dat betekent dat naast de verzorging van de pups, de teef ook specifieke aandacht vraagt.

Ben je voorbereidt op al deze extra kosten en heb je voldoende tijd om de complicaties op te vangen ?

Vanaf de geboorte tot aan de leeftijd van 8 weken bestaat het leven van de fokker uit controleren, verzorgen en opvoeden. En dat is niet altijd op de momenten dat het jou uitkomt ! Daarnaast zijn er de medische kosten voor de pups : ontwormen, ontvlooien en entingen.

Vanaf 3 weken is de fokker verplicht de pups te socialiseren. Positieve ervaringen met mensen, dieren en situaties. Dat betekent bezoekjes plannen en activiteiten ondernemen. Met 6 pups in de auto op weg naar de kinderboerderij .., dat vraagt om een of meer extra paar handen en ogen en veiligheidsaanpassingen in de auto.

Daarnaast heeft men als fokker de taak om goede verantwoordelijke baasjes te vinden en dat valt niet mee. De pups die nog geen nieuw baasje hebben gevonden, blijven bij de fokker. Natuurlijk gaat de verzorging en opvoeding gewoon door en dat vraagt steeds meer aandacht naarmate de pups ouder worden.

Als de toekomstige baasjes een aantal keer willen langskomen, betekent dat bezoekjes plannen. En reken maar dat de nieuwe eigenaren een paar uurtjes blijven zitten. Bij een nestje van 6 en 2 bezoekjes per nieuwe eigenaar, zijn dat toch al snel 12 dagen dat er volk over de vloer komt.

Maar wat nu als je niet bewust een nestje wilde ? Je hond is per ongeluk gedekt of ontsnapt tijdens de loopsheid. Ga naar de dierenarts en overleg! Je kan vragen om een middel dat de zwangerschap kan afbreken. Volgens de bijsluiter van dit middel kan dit tot 45 dagen dracht. Twijfel je of je hond bevrucht is, dan kan een echo een maand na de loopsheid uitsluitsel geven.

Een nestje fokken is niet vrijblijvend het vraagt veel voorbereiding, verzorging, vrije tijd, valuta, verantwoordelijkheid en verplichtingen !

Of je nu een stamboomnest hebt, een gelegenheidsnest of een oepsnest hebt bedenk goed wat dit allemaal met zich mee brengt!

Stichting Alert Hondenopvang ( geschreven door Soraya den Boogert)

Het delen van de complete tekst is uiteraard toegestaan. Deze pup zocht nieuw tehuis omdat iemand het 14 dagen voor bevallingsdatum niet aan kon financieel en emotioneel.

Hits: 87