Papillon Kennel v.d. Herikervlier BPA in blikvoer verstoort darmflora

BPA in blikvoer verstoort darmflora

Na twee weken blikvoer eten, werd een behoorlijke stijging van BPA in het bloed gezien bij honden en dit had ook effect op de darmflora, blijkt uit onderzoek.

Waarom is BPA slecht?
Het is een stof die de hormoonhuishouding verstoort, en het staat er om bekend bij te dragen aan onder andere overgewicht, diabetes type 2, insuline-resistentie, verminderde vruchtbaarheid, schildklierproblemen, abnormale leverfunctie en hartaandoeningen.

Het onderzoek
De effecten van twee blikvoedingen werd getest op 14 honden. Het ene blikvoer zou BPA-vrij zijn en het ander niet. De honden kregen twee weken lang één van de twee soorten blikvoer, en hun bloed en ontlasting werd ervoor en erna geanalyseerd.

De resultaten

  • Na twee weken was er een significante verhoging van de hoeveelheid BPA in het bloed van de honden: van gemiddeld 0,7 ng/mL serum naar 2,2 ng/mL.
  • Het BPA-vrije blikvoer bleek toch BPA te bevatten
  • Hoe meer BPA in het bloed werd gevonden, hoe meer bicarbonaat in het bloed werd gevonden en hoe sterker de darmflora was veranderd.

In 2002 werd onderzocht hoeveel BPA er in verschillende blikvoedingen zat. Daaruit bleek dat er in blikvoer voor de kat 13 tot 136 ng/gram BPA zat en ik blikvoer voor de hond 11 tot 206 ng/gram. Er zit dus grote variatie in.

Is blikvoer dus slecht?
Is het nou slecht om blikvoer te geven? Kun je beter gestoomd voer uit bakjes of vleesworsten geven? Of brokken? Of rauwe vleesvoeding?

Aan bijna elke manier van verpakken zitten nadelen voor de gezondheid. Ook plastic bevat BPA en nog veel andere stofjes die de hormoonhuishouding in de war kunnen schoppen (stoffen met Estrogenic Activity) en daarmee nadelige gevolgen hebben voor het lichaam. En als je dan maar brokken gaat voeren, die hebben minder contact met de verpakking, heb je weer ongezonde stoffen die ontstaan door de verhitting en het contact met zuurstof tijdens het bewaren.

En rauwe vleesvoeding dan? Dat zit ook in plastic verpakt, maar het maakt een groot verschil dat het niet verhit is. BPA blijkt vooral uit de verpakking te lekken bij hogere temperaturen. Er zal in rauwe vleesvoeding dus minder BPA zitten denk ik, dan in voeding die in de verpakking verhit is.

Hits: 16